Hoe zorg je voor meer sfeer in de woonkamer? 5 tips 0

Woonkamer

De woonkamer is de ruimte in huis waar we misschien wel de meeste tijd in doorbrengen. Hier kom je samen met vrienden en familie, geniet je van je vrije tijd of leg je juist nog de laatste hand aan je werk. Kortom: de woonkamer is voor heel veel verschillende doeleinden te gebruiken. Dan is het natuurlijk wel fijn als deze over de nodige sfeer beschikt. Maar hoe pak je dit precies aan? Met de volgende 5 tips breng jij eenvoudig meer gezelligheid in de woonkamer.

1.     De juiste verlichting

Verlichting heeft niet alleen een zeer praktische functie, maar biedt ook nog eens volop gezelligheid. Met dimbare led-verlichting bepaal je helemaal zelf hoeveel licht je in de woonkamer haalt. Je kunt de verlichting geheel naar wens aanpassen. Voor een romantische avond met je partner kies je voor warm gedimd licht, terwijl je bij het lezen van een boek de dimmer juist uitschakelt. Hierdoor geniet je op ieder moment van de dag van de juiste hoeveelheid licht. Bovendien zorgt het dimmen van ledverlichting er ook nog eens voor dat je enorm bespaart op de elektriciteit. Door een dimmer te gebruiken, zal de lamp over een langere levensduur beschikken en ook nog eens veel minder energie verbruiken. Dat is duidelijk te merken in je portemonnee.

2.     Warme kleuren

Het kleurgebruik in de woonkamer speelt een zeer belangrijke rol bij het creëren van voldoende sfeer in de ruimte. Denk hierbij voornamelijk aan een warm kleurenpalet. Je kunt ervoor kiezen om de muren een warme kleur te geven of slechts één accentmuur te gebruiken. Wil je geen verf gebruiken? Dan breng je eenvoudig meer gezelligheid in de ruimte door accessoires in warme kleuren te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan kussentjes, kaarsen, een plaid of een vloerkleed. Dat geeft de woonkamer direct een geheel andere sfeer en je hebt weinig nodig om dit te realiseren. Kies voor kleurtinten zoals warmgrijs, okergeel, bordeauxrood of poederroze. Probeer tinten met een blauwe ondertoon te vermijden.

3.     Breng meer contrast in de ruimte

Vroeger was het heel normaal als een woonkamer vooral rechte hoeken had. We kozen voor een rechthoekige salontafel, rechte bank en een tv-meubel die hier bij aansloot. Inmiddels is dat gelukkig wel anders, want een ruimte met enkel rechte hoeken oogt soms simpelweg te saai en geordend. Om dit te voorkomen is het verstandig om meer contrast aan te brengen met verschillende vormen. Dit kan zeer eenvoudig door ronde bijzettafels of krukjes te plaatsen, maar je kunt het ook iets groter aanpakken met een rond vloerkleed. Bedenk zelf wat jouw voorkeur heeft om de ruimte zachter te maken en meer in balans te brengen.

4.     Open kast

De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor gesloten kasten. Wanneer je alles achter slot en grendel stopt is de kans immers klein dat de ruimte rommelig gaat ogen. Hiermee kun je de plank echter enorm misslaan. Want wanneer je alles achter gesloten kasten opbergt, beschik je niet meer over de mogelijkheid om jouw verhaal te vertellen. Met een open kast kun je spullen die bij jouw leven horen tentoonstellen. Denk bijvoorbeeld aan een erfstuk of souvenirs van mooie reizen. Laat zien dat er geleefd wordt. Je woonkamer hoeft er niet uit te zien alsof deze net uit een showroom is komen wandelen. Toon lef en blijf creatief!

5.     Breng de woonkamer in balans

Mixen & matchen van stijlen is ontzettend leuk en kan bovendien voor veel sfeer zorgen. Overdrijf het echter niet en zorg ervoor dat er een blijvende rode draad in stijlen en kleuren te ontdekken is. Probeer daarom niet allerlei verschillende kleuren met elkaar te mixen, maar kies voor één accentkleur en borduur hier op voort. Zo leg je de basis voor een sfeervol geheel.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline