Nieuwe stopcontacten aanleggen: hier moet je aan denken! 0

Nieuwe stopcontacten aanleggen hier moet je aan denken

Heb je behoefte aan meer stopcontacten? Om bijvoorbeeld je hobby uit te breiden of van meer elektronische apparaten in de woonkamer gebruik te maken? Dan wil je natuurlijk weten hoe je dit het beste kunt aanpakken. Bovendien zal je ook nieuwsgierig zijn naar het kostenplaatje. Want wat kost een stopcontact en toebehoren eigenlijk? En hoe kun je deze het beste verplaatsen of aanleggen? In dit artikel zetten we alle benodigde informatie op een rijtje, zodat jij deze klus eenvoudig en snel kunt klaren.

Plaats bepalen van het stopcontact

Allereerst is het belangrijk om de locatie van het stopcontact te bepalen. Hierbij is het verstandig om alvast te berekenen of je nog verder kunt uitbreiden in je huidige energievoorziening, zodat je het stopcontact van voldoende elektriciteit kunt voorzien.

Dit doe je door alle stopcontacten en schakelaars die zich op dezelfde kring bevinden te tellen. Je probeert hiermee te voorkomen dat je groepen overbelast, waardoor er kortsluiting kan ontstaan. Om te ontdekken welke stopcontacten met elkaar op één groep zitten, kun je een eenvoudige test uitvoeren. Steek een apparaat in het stopcontact waarvan je hoopt uit te breiden en trek één voor één zekeringen uit totdat het apparaat uitgeschakeld is. Laat de zekering er vervolgens af en plug het apparaat ook in andere stopcontacten in de ruimte. Zo weet je precies welke stopcontacten met elkaar op één groep zitten, waardoor je eenvoudig kunt beoordelen of er nog ruimte is voor een extra stopcontact.

De hoeveelheid stopcontacten die een groep aan kan is eigenlijk per woning verschillend. Over het algemeen kun je de regel gebruiken dat er niet meer dan 8 stopcontacten op dezelfde groep mogen zitten. Dit is dan ook natuurlijk inclusief het eventuele nieuwe stopcontact.

Schaf kwalitatieve materialen aan

Hoewel je natuurlijk graag bespaart op de verbouwingskosten, raden wij af om te besparen op schakelmateriaal en tools voor het plaatsen van een stopcontact. Dit kan immers de kwaliteit van het aanleggen in gevaar brengen. Bovendien zorgt het juiste materiaal er ook voor dat je veiliger te werk kunt gaan.

Over het algemeen kun je per stopcontact een kostenplaatje van € 50,- tot € 80,- verwachten. Als je het aanleggen van nieuwe stopcontacten laat uitvoeren door een professional komen hier natuurlijk ook nog eens extra montagekosten bij.

Zelf doen of laten doen?

Een stopcontact verplaatsen of opnieuw aanleggen hoeft niet al te veel tijd te vergen. Als je weet wat je doet, kan dit klusje binnen een uur geklaard zijn. Toch is werken met elektriciteit niet altijd zonder risico’s. Daarom is het wel belangrijk dat je weet wat je doet.

Heb je twee linkerhanden of eigenlijk weinig verstand van het plaatsen van stopcontacten? Dan is het verstandiger om de klus uit te besteden. Een professional heeft dit klusje binnen mum van tijd geklaard en zo weet je zeker dat het op de juiste manier gebeurd. Om op de kosten te besparen kan je er ook voor kiezen om zelf het materiaal aan te leveren. Hierdoor betaal je geen extra kosten en kun je dit zo duur maken als je zelf wilt. Alle beetjes helpen.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline