Tips voor het inrichten van een kleine tuin 0

tips inrichten kleine tuin

Niet ieder huishouden beschikt over een grote voor- of achtertuin. Toch zitten Nederlands graag buiten als het weer dat toelaat. Lekker genieten van een BBQ of een glaasje wijn op een zachte zomeravond, wie wil dat nu niet? Lees hier hoe je het best een kleine tuin of balkon kan inrichten.

Maak een plattegrond van de tuin

Om in kaart te brengen hoeveel ruimte je in de tuin hebt is het verstandig om een plattegrond te maken van jouw tuin. Breng gelijk in kaart op welke plekken in de tuin je veel zonuren hebt, zodat je op deze plek een mooie zitplek voor jezelf kan maken. Richt de tuin eerst in met onmisbare items, zoals een zitplek, tafel en eventuele bloembakken. Vervolgens kan je aan de hand van jouw prioritering bepalen welke onderdelen niet in de tuin komen en welke onderdelen wel.

Zorg voor goede verlichting

Hoe donkerder de tuin, hoe kleiner deze lijkt. Bovendien draagt een donkere tuin niet bij aan de sfeer binnenshuis. Zorg daarom dat er voldoende verlichting in de tuin is. Nu is het niet verstandig om grote tuinlantaarns neer te zetten, aangezien deze kostbare ruimte in beslag nemen. Kies in plaats daarvan voor verlichting die je aan de schutting kan vastmaken, of kies voor LED Prikspots die je eenvoudig in de grond prikt. Deze spots zijn klein van formaat en dusdanig af te stellen dat je bepaalde aspecten van de tuin extra kunt verlichten. Heb jij een mooie muurschildering? Plaats een prikspot onder de muurschildering om deze extra te accentueren. Zo geniet je ook binnenshuis van jouw tuin.

Gebruik wintervaste planten

Ook al wil je met name in je tuin zitten tijdens de zomer, je wilt ook dat de tuin in de winter zijn vorm behoudt. Het valt namelijk sneller op dat de tuin klein is als deze in de winter helemaal leeg is. Kies daarom voor een mooie mix van zomerplanten en wintervaste planten zoals een buxushaag of een klimop. Deze blijven ook in de winter lekker groen, waardoor je niet naar een kleurloze tuin zit te kijken in de wintermaanden. Bovendien kunnen een buxushaag of klimop ook prima dienen als tuinafscheiding. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Verticaal tuinieren

Een nieuwe trend die steeds vaker is terug te zien in kleine tuinen is het verticaal tuinieren. In een tuin heb je altijd te maken met een bepaalde lengte en breedte, terwijl er nauwelijks gebruik wordt gemaakt van de hoogte. Plaats daarom een pergola, of kies er voor om je schutting of schuur te gebruiken om decoraties en/of hangplanten aan op te hangen. Als je een kleine tuin hebt, maar toch groene vingers hebt, is verticaal tuinieren een uitkomst voor jou.

Als jij bovenstaande tips weet te gebruiken voor jouw kleine tuin heb je binnen mum van tijd niet meer door dat jouw tuin niet zo groot is.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline