Op vakantie zonder de kinderen? Zo houd je een oogje in het zeil 0

Op vakantie zonder de kinderen? Zo houd je een oogje in het zeil

Het is voor veel ouders een lastig onderwerp om over na te denken en over te praten; kun je op vakantie gaan zonder de kinderen? Tussen ouders onderling kan hier al een groot meningsverschil over bestaan, en de omgeving reageert lang niet altijd opbouwend als je zegt dat je een weekje weggaat terwijl zoon- en/of dochterlief thuis blijven. Is het mogelijk om zonder kinderen op vakantie te gaan, en hoe kun je toch een oogje in het zeil houden?

Iedere situatie is uniek

Wil je samen op vakantie en blijft één ouder thuis? Komen de schoonouders in huis overnachten of gaan de kinderen naar een ander adres? Betreft het kleuters of zijn het al pubers die goed voor zichzelf kunnen zorgen? Hoe de situatie ook mag zijn, ouders en kinderen hebben een band die tijd en afstand overbrugt. Met moderne apparatuur zoals een draadloos alarmsysteem of een bewakingscamera met wifi kun al veel barrières wegnemen. Met deze tips kun je onbezorgd van een heerlijke vakantie genieten zonder schuldgevoel.

  • Weet je niet zeker of jouw kinderen het zonder ouders kunnen stellen? Begin eens met een nachtje zonder papa en mama en bouw het op naar een complete vakantie.
  • Opbouwen is ook goed voor de tijdelijke verzorgers zoals naaste familieleden, die moet ook wennen aan de situatie en het dagelijks ritme van het kind.
  • Zorg dat verzorgers altijd direct contact op kunnen nemen, geef belangrijke contactinformatie door zoals het nummer van de huisarts of de buren.
  • Bepaal of de kinderen naar een andere woning gaan, of dat de oppas in jullie huis komt overnachten. Met name buiten schoolvakanties heeft jullie eigen woning de voorkeur.
  • Als je zeker weet dat het veilig is moet je niet steeds contact leggen, dan heb je zelf geen rust en de kinderen kunnen niet wennen aan de afwezigheid.
  • Voor baby’s en jonge kinderen kan kleding die naar de ouders ruikt een vertrouwd gevoel geven.
  • Met een live videoverbinding zoals met FaceTime of Facebook Messenger kun je meekijken wanneer het nodig is, denk aan het bedienen van apparaten in huis door de oppas.
  • Noteer de huisregels en geef deze aan de verzorgers, kinderen maken soms misbruik van de situatie en rekken de regels op.
  • Bied oudere kinderen en jongvolwassenen ruimte en persoonlijke verantwoordelijkheid. Kijk ze niet steeds op de vingers.

Slimme oplossingen als je op vakantie gaat

De volgende technische snufjes zullen ook van pas komen als het hele gezin thuis is, daarnaast kun je contact onderhouden met de kinderen wanneer je van huis bent.

1. Alarmsysteem

Allereerst is het goed om een draadloos alarmsysteem te installeren. Niet alleen om ongure gasten buiten de deur te houden, maar ook om het komen en gaan van jouw kinderen te monitoren. Een alarmsysteem kan meer dan geluid maken bij onraad, je kunt ook sensoren koppelen die registreren wanneer er iemand in huis is en daar vervolgens een actie aan koppelen. Dit kan in huis zijn, er kan ook direct een signaal naar jouw smartphone gestuurd worden. Of stel direct een familielid op de hoogte die snel ter plekke kan zijn.

alarmsysteem

2. Bewakingscamera

Het oog van een IP camera met wifi helpt om jouw oogappeltjes in de gaten te houden. Het is mogelijk een bewakingscamera met ingebouwd alarm te kopen, of deze te koppelen aan een draadloos alarmsysteem. Er zijn modellen voor buiten en voor binnen, met software kun je ook huisdieren van kinderen onderscheiden. Via de cloud kun je beelden bewaren en terugkijken, of een live verbinding leggen.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste IP camera? Bekijk dan de keuzegids via: https://shop.somfy.be/ip-camera

3. IP deurbel

Naast een IP camera met wifi zou je ook een IP deurbel kunnen overwegen. Je kunt dan zien wie er aan de deur staat, het is ook mogelijk om direct die persoon te woord te staan. Het mooie is dat de ouders dit kunnen doen vanaf de vakantiebestemming, want de verbinding wordt via internet gemaakt. De persoon aan de deur weet dit niet, je zou ook in de huiskamer kunnen zitten. Alleen als de kust veilig is laat je de kinderen de deur openen.

4. Smart lock

Dit is een slot dat los staat van een slimme deurbel maar wel gekoppeld kan worden. Een slim slot laat de gezinsleden in plaats van met een sleutel de deur openen met een keycard, code of met een smartphone. Afhankelijk van het model en de software kun je precies zien wanneer iemand het slot geopend heeft. Zo kun je zonder te bellen controleren of de kinderen van school zijn thuisgekomen. Daarmee geef je ze meer vrijheid terwijl je toch precies weet wat er zich op het thuisfront afspeelt.

Zorg dat jouw kinderen thuis veilig zijn, en houd een oogje in het zeil voor je eigen gemoedsrust. Dan geniet iedereen van een fijne vakantie!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline