Waar let je op bij het plaatsen van inbouwverlichting? 0

Inbouwverlichting

Inbouwspots zijn vandaag de dag ontzettend populair. Ze zijn de ideale verlichting voor donkere hoekje of meubels die je net wat extra wilt accentueren. Daarnaast kunnen ze tevens gebruikt worden als basisverlichting in een ruimte. Kortom, je geniet over allerlei verschillende mogelijkheden wanneer je kiest voor spot armaturen.

Spots zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. Je kunt hiermee werkelijk alle kanten op. Het is een fijne manier om extra sfeer in een ruimte te krijgen, maar je kunt deze vorm van verlichting ook gebruiken om een kamer volledig te belichten. Mits je met enkele zaken rekening houdt natuurlijk. Ben jij benieuwd hoe je spotjes ook in jouw woning kunt verwerken? In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het plaatsen van inbouwverlichting.

Wat wil je precies verlichten?

Voordat je begint met het monteren van mooie inbouwspots is het natuurlijk eerst belangrijk om te bepalen wat je precies wilt verlichten. Wat wordt het doel van de inbouwverlichting? Wil je deze gebruiken als accent- sfeer- of basisverlichting? Alle spots bevatten zogenaamde lichtbundels. Deze worden gemeten in graden. Hoe groter de lichtbundel is, hoe verder deze in de ruimte zal schijnen.

Wanneer je accenten aan wilt brengen in je woning is het bijvoorbeeld verstandig om voor speciale kantelbare spots te kiezen. Deze kun je op het te accentueren voorwerp of stukje van de ruimte richten om extra sfeer en nuance aan te brengen. Daarnaast kiest je bij het plaatsen van accentverlichting voor een lagere lichtbundel dan wanneer je een ruimte in zijn geheel wilt verlichten. Voor basisverlichting worden doorgaans spots met een lichtbundel vanaf 35 graden genomen.

Hoeveel afstand moet er tussen de spots zijn?

Dit is een vraag die lastig te beantwoorden is, omdat het van heel veel verschillende factoren afhankelijk zal zijn. Er bestaat dan ook geen kant-en-klaar antwoord omdat dit ervan af hangt hoe je de spots gebruikt, wat de afstand tussen het plafond en de vloer is, de lichtsterkte en hoe groot de lichtbundel is.

Wel is het belangrijk om onderscheid te maken tussen halogeenspots en ledspots. Wanneer je kiest voor LED verlichting hoef je met weinig rekening te houden. Als je voorkeur echter toch naar halogeen uit zal gaan, moet je er rekening mee houden dat deze lampen zeer heet worden. Dit kan van nadelige invloed zijn op de warmteontwikkeling van het plafond. Als ze te dicht op elkaar geplaatst worden kan dit mogelijke gevaren opleveren.

Inbouwdiepte

Wanneer je weet welke ruimte je wilt verlichten en hoe je dit wilt aanpakken is het ook belangrijk om over de inbouwdiepte na te gaan denken. Hierbij is het verstandig om je plafond eens flink onder de loep te nemen. Vooral bij een hol plafond is het opletten geblazen. Als je niet goed uitkijkt, zal er onvoldoende afstand zijn tussen de spot en het isolatiemateriaal. Vooral bij halogeenspots kan dit leiden tot oververhitting en daardoor het risico op brand. Hou daarom altijd rekening met voldoende inbouwdiepte om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Kies je voor kantelbare spots? Zorg er dan wel voor dat er voldoende ruimte blijft om te kantelen. Anders bega je natuurlijk een enorme miskoop.

Heb je moeite bij het plaatsen van nieuwe inbouwverlichting? Of kan je nog wel wat extra advies gebruiken? Schroom je dan niet om vragen te stellen bij een lampenspeciaalzaak. Zij kunnen jou precies vertellen waar je rekening mee moet houden tijdens het plaatsen van de verlichting. Zo bespaar je jezelf enorm veel stress én extra moeite.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline