Zijn planten in huis écht goed voor de gezondheid? 0

Zijn planten in huis écht goed voor de gezondheid?

Het is in ons land de gewoonte om bij een ziekenbezoekje een bloemetje mee te nemen. Ook als we voor het eerst bij iemand op bezoek gaan of bij een verjaardag of andere felicitatie nemen we vaak een bloemetje mee. Heb je jezelf eigenlijk ooit wel eens afgevraagd waarom we dit doen? Natuurlijk maken bloemen ons blij, maar zit er geen dieperliggende gedachte achter?  Jazeker, ook vroeger dachten mensen dat bloemen de gezondheid zouden stimuleren. Als je dus bloemen geeft als presentje, wens je die persoon eigenlijk beterschap of een gezond leven. Daarnaast kan vrijwel iedereen een bloemetje wel waarderen.

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende kamerplanten verkrijgbaar. Planten kunnen het huis dan ook enorm gezellig maken. Natuurlijk hebben ze wel wat verzorging nodig, maar als je hoort wat de voordelen zijn, heb je dit er graag voor over. Maar wat is de toegevoegde waarde van interieurbeplanting als het gaat om de gezondheid? Dat lees je in dit artikel.

Gezonde lucht

Het zal je niet verbazen dat planten een positief effect hebben op de luchtkwaliteit in huis. Mensen en dieren ademen lucht in om zo voldoende zuurstof tot zich te nemen. Dit zuurstof is nodig om te functioneren en ons lichaam in goede conditie te houden. Nadat we zuurstof uit de lucht hebben opgenomen, ademen we weer koolstofmonoxide uit. Vervolgens herhaalt dit proces zich. Te veel koolstofmonoxide in de lucht is niet wenselijk voor de gezondheid van mens en dier. Daarom hebben we baat bij bloemen en planten. Hierbij werkt dit immers net andersom.

Planten nemen koolstofmonoxide op uit de lucht en zetten dit weer om in zuurstof. Zodra we meer planten in huis halen, zullen we daardoor genieten van een hoger zuurstofgehalte in de lucht. Dit is vooral fijn voor mensen die moeite hebben met ademhalen of door longproblemen vaak extra zuurstof nodig hebben. Natuurlijk zal het geen wonderen verrichten, maar uit onderzoek blijkt dat het zeker de luchtkwaliteit en daarmee de gezondheid positief beïnvloed.zuurstof plant

Stress verminderen

Het zorgen voor planten en bloemen kan stress verminderen. Mensen zijn van nature verzorgers. Wij halen veel voldoening uit het zorgen voor planten, dieren en andere mensen. Dit zit in ons DNA. Tuinieren of het verzorgen van bloemen en planten kan dan ook een positief effect hebben op het verminderen van stress. Je haalt hoe dan ook voldoening uit het verzorgen van een plant die later tot iets geweldigs groeit. Op die manier ontvang je positieve energie en geniet je ook nog eens van voldoende afleiding in stressvolle periodes.

Productiever

Moet je binnenkort leren voor een zware tentamen of heb je nog een hoop werk wat op je ligt te wachten? Doe dit dan in de buurt van wat ‘groen’. Kamerplanten kunnen de productiviteit enorm verhogen. Dit heeft vooral te maken met de hogere zuurstofgehalte in de lucht. Hierdoor kunnen de hersenen zich beter op één taak focussen en zal het geheugen verbeteren. Het is dan ook niet voor niets dat er steeds meer kamerplanten op kantoren en scholen verschijnen. Het effect is ongekend!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline