Als je de keuken gaat verbouwen, is een doordacht stappenplan onontbeerlijk. Het voorkomt dat je dingen over het hoofd ziet, die je eigenlijk graag had willen realiseren.
Het verbouwen van de keuken start met het uitzoeken van een aannemer. Het is verstandig om bij minstens drie aannemers een offerte aan te vragen. Vergelijk deze nauwkeurig en ga na welke materialen ze gebruiken.
Bezoek als het even kan een huis waar de aannemer een verbouwing heeft uitgevoerd en vraag de opdrachtgever of deze tevreden is. Het installeren van de keuken kun je het beste overlaten aan het bedrijf waarbij je de keuken hebt gekocht.
Verbouwen in 9 stappen
1. De oriënterende fase
Door brochures en woontijdschriften te lezen en showrooms te bezoeken, ontdek je wat je wilt en welke sfeer je wilt creëren. Maak een lijstje van de merken en soorten apparatuur die je aanspreken.
2. De ruimtebepalende fase
Bepaal welke ruimte je voor de keuken wilt gebruiken. Misschien kan een deel van de woonkamer of hal bij de keuken worden ‘aangeplakt’. Heb je een gesloten keuken? Dan kun je overwegen de muur er tussen uit te breken, zodat een open keuken onstaat. Je kunt zelfs de keuken in een ander deel van het huis plaatsen of een nieuw aangebouwde serre.
3. De overlegfase
Bespreek je ideeën met de aannemer of keukenspecialist. Zij kunnen beoordelen wat haalbaar is en wat niet. Bovendien kunnen zij een prijsindicatie geven.
4. De nadenkfase
Hoog tijd om na te denken over praktische zaken! Vragen die je kunt stellen zijn: wat is een logische plaats voor de kookunit, de spoelunit, de koelkast en de oven? Gebruik hiervoor de checklist keuken.
5. De financiële fase
Als je precies weet hoe de keuken eruit moet komen te zien, kun je laten uitrekenen wat deze gaat kosten. De keukenleverancier moet duidelijk aangeven hoeveel er bij komt aan extra materialen, wat de montage kost en welke werkzaamheden bij de prijs zijn inbegrepen. Als het bedrijf ook de installatie verricht, moet de prijs hiervan gespecificeerd worden aangegeven. Soms wordt de tijd die de installatie zal vergen van tevoren ingeschat.
Zijn de kosten hoger dan je budget? Dan is geld lenen een optie om de keuken alsnog te kunnen financieren.
6. De aanbetaalfase
Als je een keuken koopt, moet je een forse aanbetaling doen. Gaat de leverancier failliet, dan ben je dit bedrag kwijt. Je kunt dit voorkomen met een borgcertificaat van de Stichting Garantiefonds Comfortabel Wonen.
Inventariseer hoeveel elektrische apparaten je in de keuken hebt (vergeet de citruspers en het koffiezetapparaat niet). Aangezien veel apparaten op het aanrecht komen te staan, is het verstandig om twintig centimeter boven het aanrechtblad verschillende stopcontacten te laten aanleggen. Elektriciteitspunten voor vaste apparatuur kunnen uit het zicht worden aangelegd.
7. De elektrafase
Voor verlichting kun je het best een aantal mogelijkheden inbouwen. Bijvoorbeeld spotjes boven het aanrecht en een hanglamp boven de eettafel.
Tip: laat verschillende lichtpunten met elkaar verbinden, zodat je met één lichtknop alle verlichting kunt aandoen.
8. De waterfase
Waar komen water aan- en afvoerleidingen voor de vaatwasser, de gootsteen en de kleine elektrische inbouwboiler? Ook voor een extra kraan die direct kokend heet water levert, is een watertoevoer nodig.
9. De verwarmfase
Moet er een cv-radiator in de keuken komen? Beoordeel dan waar de radiator geplaatst moet worden. Plintverwarming kan een betere keuze zijn, omdat dit geen ruimte inneemt. Hetzelfde geldt voor vloerverwarming.