Voor- en nadelen van schuimbeton 0

schuimbeton

Schuimbeton wordt steeds vaker gebruikt om woningen te voorzien van vloerisolatie of om vochtproblemen in de kruipruimte op te lossen. Uiteraard is dit niet zomaar een kwestie van beton storten in de kruipruimte. Hier komt heel wat werk aan te pas om het beoogde effect te bereiken. Ondanks dat veel mensen bekend zijn met beton, zijn nog maar weinig echt bekend met de voor- en nadelen van schuimbeton. Het blijft immers ook maar een vreemde term. Schuimbeton is simpel gezegd een mengsel van verschillende ingrediënten. Vaak bestaat deze uit cement (dit kunnen verschillende soorten zijn), fijn zand, water en schuimmiddel. Soms wordt er ook speciale vulmiddelen gebruikt in het mengsel. Deze bijzondere combinatie van ingrediënten geeft schuimbeton talloze voordelen. Maar laten we wel wezen: elk voordeel heeft zo zijn nadeel. We zullen in dit artikel dan ook enkele nadelen van schuimbeton behandelen. Twijfel je nog of je gewoon beton of schuimbeton wilt gebruiken? Bedenk dan wel dat schuimbeton iets heel anders is. Overleg eventueel met iemand die daar verstand van heeft wat voor jou de beste oplossing is voor jouw woning. Wist je dat je gewoon beton gemakkelijk en voordelig online kunt bestellen bij Mollie Beton? Dit is tevens een dienst van Faber.

Voordelen van schuimbeton

Schuimbeton is een zeer speciale vorm van beton. Toch kan je hiermee wel hetzelfde effect bereiken. Bijzonder toch? Bovendien kent schuimbeton enorm veel voordelen voor de gebruiker. Wij hebben de belangrijkste voordelen van schuimbeton voor jou op een rijtje gezet.

  • Schuimbeton is zeer duurzaam doordat het ongevoelig is voor schimmel of rot. Waar er voorheen enkel gekeken wordt naar technische oplossingen speelt duurzaamheid nu een veel belangrijkere rol. We vinden het steeds belangrijker hoe wij de wereld achterlaten voor ons nageslacht. Doordat er aan schuimbeton speciale vulmiddelen worden toegevoegd is er minder belasting voor het milieu door het productieproces. Hierdoor wordt dit bouwmateriaal als zeer toepasbaar beschouwd voor duurzame verbouwingen.
  • Schuimbeton heeft een zeer laag volumegewicht. Zeker als je dit vergelijkt met traditionele betonsoorten. Hierdoor is het een fijn materiaal om mee te werken.
  • Schuimbeton is erg gemakkelijk te plaatsen. Tevens kan je alle hoeken gemakkelijk bereiken doordat het mengsel vloeibaar is. Wist je dat schuimbeton ook nog eens enorm snel te leggen is? Deze laag beton kan gemiddeld in een dag tijd geplaatst worden. Dat scheelt uiteindelijk een hoop overlast. Bedenk wel dat je ook nog te maken hebt met droogtijd! Dit kan oplopen tot 7 dagen.
  • Schuimbeton is net zo sterk als gewoon beton. Hierdoor zijn het de perfecte kandidaten voor het vervangen van een slechte en rottende houten vloer.
  • Wist je dat schuimbeton ongevoelig is voor schimmels en houtrot? Hierdoor heb je nooit meer problemen met je fundering en zullen ook de vochtproblemen in je woning gemakkelijk worden opgelost.
  • Goede cohesie

Nadelen van schuimbeton

Nu we alle voordelen van schuimbeton kennen is het ook tijd om wat aandacht te besteden aan de nadelen. Want net als bij elk ander bouwmateriaal zijn deze ook aanwezig bij schuimbeton. De belangrijkste hebben we voor jou alvast op een rijtje gezet:

  • De ruimte waarin het schuimbeton wordt gelegd is voor 7 dagen niet bereikbaar. Dit kan hinder geven aan de huiseigenaar.
  • Als de kruipruimte wordt gevuld met schuimbeton is deze verder niet meer toegankelijk. Uiteraard blijven de leidingen wel bereikbaar. Natuurlijk moet je je hierbij wel afvragen hoe vaak je de kruipruimte eigenlijk gebruikt. Dit is enkel een tochtige en vochtige ruimte onder de woning die je vaak liever kwijt dan rijk bent.
  • Voordat het schuimbeton gebruikt kan worden is het nodig om eerst de ruimte ‘schuimbeton proof’ te maken. Dat betekent dat houten balken weggehaald moeten worden, het soms nodig is om zand af te graven en dat alle mogelijkheden waarop het schuimbeton kan weglopen moeten worden verhinderd. Dit kan extra geld en tijd kosten tijdens de renovatie.
Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline