Energie in en rondom huis: hoe komt het daar eigenlijk? 0

Energie in en rondom huis

Je komt thuis na een lange dag werken en zet direct de verlichting aan en de verwarming een standje hoger. Vervolgens loop je naar de koelkast om te beginnen aan een heerlijke warme maaltijd. Wacht eens even! Hoeveel energie gebruik je wel niet op het moment dat je thuiskomt? We staan er vrijwel nooit bij stil dat als wij op een lichtknopje drukken er een heel proces aan de gang is om ons van dat stroom te voorzien. Energie in en rondom het huis is voor veel mensen een abstract begrip. We kunnen het niet zien, niet grijpen. Het is er gewoon. Maar hoe werkt dat eigenlijk?

De stappen van het proces – centrale tot stopcontact

Zodra jij een stekker in het stopcontact stopt zal deze stroom leveren. Wat we vaak niet beseffen is dat deze stroom een gigantische lange weg heeft afgelegd om in jouw woning energie te leveren. Wij leggen uit hoe dat gaat.

  • Stroom wordt opgewekt bij een elektriciteitscentrale. De centrales werken samen voor het beste resultaat, maar hoeven nooit allemaal tegelijkertijd te draaien. Dankzij een vernuftige manier van energieopslag is het mogelijk om de stroom te importeren en exporteren via hoogspanningsnetten.

Energieopslag

  • Als de stroom die geproduceerd wordt in de elektriciteitscentrales direct uit zullen komen in je stopcontact kan dit enorme gevaren opleveren. Er moest dus een manier gevonden worden om stroom om te zetten en te verdelen richting verschillende woningen.
  • Om hiervoor te zorgen wordt er gebruik gemaakt van speciale onderstations. Deze zijn aangesloten op het hoogspanningsnet en ontvangen de hoogspanning van elektriciteitscentrale. Zij zorgen ervoor dat de elektriciteit naar middenspanning wordt omgezet. Deze elektriciteit wordt direct doorgeschakeld naar het volgende niveau: grote bedrijven en transformatorstations.
  • In transformatorstations wordt de verzamelde energie omgezet naar de spanning die uit jouw stopcontact mag komen voor veilig gebruik. Daarnaast beschikken zij over nog een belangrijke functie: zij moeten de elektriciteit verdelen over de woningen in Nederland. Het moet immers niet zo zijn dat het een bepaald gedeelte van het land zonder elektriciteit komt te zitten als het andere gedeelte net in haar behoefte is voorzien.
  • Deze stroom wordt onder hoogspanning naar de woningen vervoerd. Dit om zoveel mogelijk elektriciteitsverlies te voorkomen.

Nadelen van het vervoeren van energie

Onze huidige manier van het vervoeren van energie heeft bewezen effectief te zijn. We ontvangen immers continue energie en dit past bij ons verbruik. Toch kleven er ook wel wat nadelen aan. Zo treedt er minimale elektriciteitsverlies op tijdens het vervoer. Iets wat vooral zonde is nu onze fossiele grondstoffen al langzaam uitgeput raken. Daarnaast zorgt een storing in het proces er al snel voor dat een hele stad of dorp zonder elektriciteit zit. Het duurt vaak uren voordat dit probleem opgelost kan worden en zeker in ziekenhuizen en andere zorginstellingen is dit een groot probleem. Maar ook gezinnen met jonge kinderen ondervinden hier al gauw last van. Anno 2018 zijn onderzoekers druk bezig met het zoeken naar nieuwe oplossingen om energie op te slaan en te vervoeren

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline