Je woning automatiseren om er voor altijd te blijven wonen 0

Tweedehands traplift

Je wordt wakker van een warme zonnestraal die op je gezicht schijnt. Het is tijd om op te staan, de gordijnen openen langzaam. Je loopt naar beneden, waar al een hete kop koffie voor je klaarstaat. Dat is lekker wakker worden met de geur van verse koffie in de woonkamer! Die is trouwens al aangenaam warm, want je slimme thermostaat kent je gewoontes en heeft hier al op ingespeeld door de woonkamer lekker warm te stoken. Je tablet vormt het hart van alle functies van je huis. Bijna alles is te bedienen vanaf dit handige apparaat, van de verlichting tot de voordeur aan toe. 

Vrijwel het hele huis is tegenwoordig te automatiseren. Dat is een prachtige mogelijkheid om meer tijd voor jezelf over te houden, maar ook een uitkomst voor ouderen en mensen met een handicap of ziekte. Huisautomatisering, of ook wel ‘domotica’ genoemd, zorgt ervoor dat je thuis kan blijven wonen. Dit is een grote wens van veel mensen, want zij willen namelijk helemaal niet noodgedwongen verhuizen naar een nieuwe woning. Of erger nog: een verzorgingshuis of andere zorginstelling. Langer thuis blijven wonen wordt gerealiseerd door lastige of vermoeiende taken te automatiseren of door een slim hulpmiddel te vervangen. 

Automatiseer je trap met een traplift

Op hoge leeftijd wordt vooral het traplopen op een gegeven moment een vrijwel onvermijdelijk probleem. De trap vormt een dagelijkse uitputtingsslag of levert veel pijn op. Niet alleen dat, want het risico op een val neemt daarmee ook snel toe. Het gebeurt regelmatig dat ouderen met handen en voeten de trap op- en afgaan, totdat het echt niet langer gaat en men uit pure ellende maar beneden gaat leven. Wassen gebeurt steeds minder of alleen maar bij de kraan in de keuken, terwijl de bovenverdieping letterlijk verstoft. Een traplift kan dan een goede uitkomst bieden om weer probleemloos en met plezier boven te komen. Kijkt u op tegen de kosten voor een traplift? Nergens voor nodig, want tegenwoordig is een tweedehands traplift een geweldige een zeer voordelige oplossing. Een traplift via Marktplaats is af te raden, want de kans dat een traplift direct past is heel erg klein.

Huis bedienen via smartphone en tablet

Apparaten zoals tablets en smartphones zijn steeds vaker te koppelen aan andere apparaten. Daarnaast worden ouderen juist steeds handiger met het gebruiken van deze technologieën. Vrijwel alle elektrische apparaten kunnen met een tablet worden bediend, zoals de verlichting, de oven, een voordeuropener en de gordijnen. Voeg daar een robotstofzuiger en –grasmaaier aan toe en je hoeft nog minder zelf te doen. Maak je je zorgen om te vallen? Domotica kan ook ingezet worden als alarm- en veiligheidssysteem en automatisch actie ondernemen door de hulpdiensten en directe familie of buren te waarschuwen. Sensoren detecteren wanneer het donker wordt en regelen het openen en sluiten van gordijnen. Als je ’s nachts uit bed stapt, regelt een druksensor in bed dat het licht automatisch aan gaat. Met een intercominstallatie kun je zien wie aan de deur staat en het elektronische slot van de voordeur op afstand openen. De toiletten reinigen de gebruiker met een waterstraal en droger met warme lucht en maken zichzelf na gebruik schoon. In de keuken kan de inductiekookplaat zichzelf uitschakelen, als iemand vergeten is deze uit te zetten.

De dokter altijd dichtbij

Heb je de mening van een dokter nodig? Dan wordt contact met een arts snel en gemakkelijk via de smartphone of tablet opgezet voor een digitaal consult. Eventueel kan de dokter toegang krijgen tot allerlei actuele medische gegevens, zoals hartslag en de bloeddruk. Met camerabeelden kan een arts of verpleger indien nodig op afstand de ernst van een situatie beoordelen en hulp inschakelen. Het wordt zelfs mogelijk om actuele medische gegevens, automatisch door te sturen en een dokter te alarmeren als deze cijfers boven of juist onder een gestelde waarde komen.

Het is nu dus al goed mogelijk om met behulp van alle technologische ontwikkelingen tot op hoge leeftijd thuis te blijven wonen. In de toekomst zal ook robotica een grote rol gaan spelen.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline