Bedrijf aan huis: heb ik een vergunning nodig? 0

Bedrijf aan huis- heb ik een vergunning nodig?

De kogel is door de kerk: je gaat een bedrijf of webwinkel aan huis runnen. Hier komt echter meer bij kijken dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Niet alleen moet je leven op deze manier van werken worden aangepast, maar ook voor je woning moet het één en ander geregeld worden. Zaken doen vanuit huis betekent immers niet alleen tijd investeren in leadgeneratie en de werkzaamheden binnen jouw bedrijf, maar ook dat je je woning in optimale conditie houdt. Bovendien zijn sommige gemeentes heel streng als je een bedrijf aan huis begint. Weet jij al waar je rekening mee moet houden en hoe je jouw woning voorbereid op het runnen van een eigen webwinkel? Wij zetten de belangrijkste zaken voor jou op een rijtje.

Is een vergunning noodzakelijk?

Dit is de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen. Het is niet in iedere gemeente toegestaan om ‘zomaar’ een bedrijf aan huis te realiseren. Het is uiteraard wel toegestaan om over een hobby te beschikken en af en toe wat spulletjes te verkopen, maar als je dit professioneler wilt aanpakken moet je soms om toestemming vragen bij de gemeente. Maar wanneer is een vergunning precies noodzakelijk?

Als je spullen online mag verkopen, mag je dit natuurlijk ook vanuit een eigen website doen. Wanneer een onderneming zeer succesvol wordt, kan de gemeente dit echter al snel als bedrijf aan huis beschouwen. Zelfs als je geen uitbouw laat plaatsen of op een andere manier laat zien dat er in huis wordt gewerkt, mogen zij dit weigeren. Gelukkig wordt hier verder niet op gecontroleerd en zullen ze niet bij iedere KVK-inschrijving voor je deur staan. In de meeste gevallen ontstaan enkel problemen als overlast gemeld wordt. De meeste webwinkels aan huis worden bijvoorbeeld dan ook gewoon gedoogd, maar zodra er sprake is van overlast kan dit enorm veel problemen opleveren.

Wanneer je mensen aan huis gaat ontvangen of als er sprake van geluidsoverlast kan zijn is het dan ook raadzaam om je buren te verwittigen. Indien je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kan je er ook voor kiezen om een vergunning aan te vragen. Zo sta je een stuk steviger in je schoenen als er klachten binnen komen.vergunning

Een kantoor aan of in eigen huis realiseren

Wanneer je over een lege ruimte in huis beschikt, mag je deze zonder meer tot eigen kantoor maken. Er is immers niemand die ziet wat je met deze ruimte doet. Het ligt natuurlijk anders als je een uitbouw wilt laten plaatsen om een kantoor aan eigen huis te realiseren. Zeker als je hier ook klanten wilt gaan ontvangen. In dat geval is het altijd raadzaam om de regels binnen jouw gemeente door te lezen. Meer omzet genereren kan immers lastig zijn als de gemeente geen toestemming geeft voor deze verbouwing. Vraag jezelf ook af hoeveel opbergruimte er nodig is en of deze ruimte aan huis ook overlast kan veroorzaken bij de buren. Dit alles is van belang voor de aanvraag van een vergunning.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline