Ben je op zoek naar een nieuwe dakkapel om van jouw zolder een volwaardige ruimte te maken? Wil je profiteren van meer licht en ruimte én zorgen voor een waardevermeerdering van je huis? Dan maak je een goede keuze!
Een dakkapel kan gezien worden als uitbouw van een woning. De meeste Nederlandse daken lopen schuin af. Hierdoor is de ruimte op zolder beperkt en kan deze niet ingezet worden als volwaardige kamer. Als mensen meer ruimte willen creëren in huis of een extra kamer willen realiseren, kan deze verticale uitbouw wonderen doen. Toch is het kopen van een dakkapel niet zo eenvoudig als gezegd. Deze zijn immers in alle soorten en maten verkrijgbaar. Hoe vind je dan een geschikte voor jouw dak? In dit artikel lees je waar je precies op moet letten.
Stel jezelf de volgende vragen
Als je je zinnen op een nieuwe dakkapel hebt gezet, is het wel belangrijk om jezelf eerst enkele vragen te stellen. Zo kiezen mensen al gauw voor vernieuwing omdat hun huidige dakkapel niet meer te renoveren is. Maar is dat ook wel echt zo? Om kosten te besparen kan het raadzaam zijn om eerst je huidige constructie door een dakkapellenspecialist te laten beoordelen.
Bovendien moet je jezelf afvragen wat je precies wilt bereiken met de aanschaf van deze uitbouw. Als je dit enkel doet om meer licht op zolder te krijgen, kan een dakraam soms ook een (goedkopere) optie zijn. Bedenk wel dat een dakraam verder geen voordelen biedt. Dit zal de ruimte zeker niet groter maken en het lichtval, alhoewel meer dan voorheen, blijft relatief beperkt.
Wanneer je zeker weet dat je een nieuwe dakkapel wilt aanschaffen, is het eerst belangrijk om de twee vaakst gekozen materialen met elkaar te vergelijken. Kies je voor een houten of kunststof uitbouw? De uitstraling van een houten dakkapel prikkelt misschien al snel de interesse, maar heb je ook wel eens over het onderhoud nagedacht? Hout vraagt immers om veel meer zorg en aandacht. Bovendien gaat hout vaak minder lang mee. Door te kiezen voor kunststof, kies je voor een onderhoudsarme dakkapel met een langere levensduur. Bedenk tevens dat een dakkapel op een moeilijk bereikbare plaats op het dak wordt gezet. Hierdoor is het wel zo fijn als je weinig hoeft te doen aan het onderhoud!
Laten plaatsen of zelf doen?
Het plaatsen van een dakkapel is een vak apart. Daarom kiezen de meeste consumenten ervoor om dit aan een dakkapellenspecialist uit te besteden. Natuurlijk zijn er altijd enorme handige mensen onder ons en die kunnen dit klusje wellicht best zelf klaren, maar wij adviseren dit zeker niet. Een vakman heeft hier voor geleerd en heeft waarschijnlijk al honderden tot duizenden dakkapellen geplaatst. Door zijn kennis en ervaring kan je erop rekenen dat de uitbouw waterdicht en stevig is gemaakt. Daarnaast profiteer je altijd van garantie. Ook is het zelf plaatsen natuurlijk een tijdrovende klus, waar je zo al één week tot langer over doet. Specialisten kunnen veel van het werk vaak prefabriceren en zijn zo binnen een dag of enkele dagen klaar. Zo zit jij veel minder lang in de rommel.