In veel woningen zijn hoge concentraties van fijnstof te vinden. Hoewel we er alles aan doen om gezond te blijven, is de luchtkwaliteit in huis vaak niet iets waar we bij stilstaan. We wanen ons veilig in onze eigen omgeving. Dit terwijl je hier juist heel veel externe problemen kunt oplopen. Zeker wanneer je hier niet op berekend bent. Maar wat is fijnstof dan precies? Hoe ontstaat het? Is het echt zo schadelijk? En belangrijker nog: hoe is fijnstof in huis te voorkomen? Dat lees je in dit artikel!
Wat is fijnstof precies?
Waar hebben we het eigenlijk over als we over fijnstof praten? Een goede vraag
en zeker niet iedereen weet hier alles van. Fijnstof ontstaat met name door verbrandingsprocessen
die in huis worden uitgevoerd. Volgens het RIVM wordt 80% van het fijnstof in
huis door menselijk handelen veroorzaakt. Een gigantisch percentage. Wel goed
nieuws, want dit betekent dat je eigen gedrag ook van grote invloed is op het verbeteren
van de situatie.
Bij verbrandingsprocessen kun je denken aan grootschalige dingen zoals stoken via een houtkachel, maar ook de baklucht die tijdens het koken ontstaat. Vooral dat laatste is vaak niet iets waar je stil bij staat. Een keertje de afzuiger vergeten aan te zetten? Ach, wat geeft het? De lucht verdwijnt vanzelf. Wat we niet bedenken is dat fijnstof heel lang kan blijven hangen.
Logischerwijs zal ook het roken van sigaretten in huis een groot percentage aan fijnstof veroorzaken. Dit geldt overigens ook voor het branden van kaarsen of waxinelichtjes.
Wat betekent fijnstof voor de gezondheid?
Maar waarom is het zo belangrijk om fijnstof in huis te vermijden? Want wat
voor effect heeft het dan precies op de gezondheid?
Allereerst geldt: hoe meer fijnstof er aanwezig is in huis, hoe erger de gezondheidsklachten. Het is bijna niet te voorkomen om al het fijnstof in huis te elimineren, maar je kunt er wel voor zorgen dat het zo min mogelijk wordt. Bekende gezondheidsklachten die worden veroorzaakt door een hoog percentage aan fijnstof zijn o.a. een achteruitgang van de longconditie, longklachten en het ontstaan van longontstekingen. Met name ouderen en kinderen zijn hier heel bevattelijk voor.
Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat circa 4% van de gehele ziektelast in Nederland door een grote concentratie aan fijnstof in de woningen wordt veroorzaakt. Een snelle berekening leert ons dat iets minder dan 700.000 mensen per jaar klachten krijgen die veroorzaakt worden door fijnstof.
Fijnstof voorkomen
Je kunt fijnstof nooit geheel voorkomen. Het ontstaat namelijk ook tijdens het koken of het branden van een kaars. Dit zijn dingen die je natuurlijk niet hoeft te laten. Gelukkig zijn dit ook percentages die niet direct schadelijk zullen zijn. Wel is het belangrijk om met andere dingen op te letten. Rook bijvoorbeeld alleen buiten en probeer de houtkachel of open haard zo min mogelijk aan te zetten. Doe je dat? Zorg dan voor voldoende ventilatie.
Om de al bestaande fijnstof in huis te verminderen is het verstandig om een luchtzuiveraar aan te schaffen. Deze kan zelf de vervuilde lucht detecteren en zal deze vervolgens direct opschonen. Hierdoor zal je al snel van een schonere lucht in huis profiteren. En dat merk je!