Smartphone gebruik van kinderen, welke regels stel jij? 0

Smartphone gebruik van kinderen

In de coronatijd moeten veel ouders toegeven dat ze hun kinderen net wat te vaak achter een beeldschermpje laten zitten. Ook het smartphonegebruik neemt hierdoor onder kinderen toe. Al op zeer jonge leeftijd zitten ze met een smartphone in de handen. Vaak krijgen ze de oude telefoontjes van hun ouders. Soms zelfs geheel nieuwe. Inclusief een mooi hoesje van Smartphonehoesjes.nl.  Natuurlijk is daar niets mis mee en hoort het ook een beetje bij de huidige tijd, maar dat betekent niet dat hier geen regeltjes aan verbonden horen te zitten. Want hoewel het zeker niet erg is als je kind incidenteel achter zijn of haar smartphone zit, dit moet natuurlijk niet de hele dag zo zijn. Bovendien wil je het zo veilig mogelijk houden. Maar hoe pak je dit precies aan?

Eigen verantwoordelijkheid

Een groot voordeel van een eigen smartphone is dat je je kind zo ook verantwoordelijkheid leert. Daarom is het goed om met een tweedehands smartphone te beginnen. Bijvoorbeeld een oude telefoon van jou of je partner. Zorg ervoor dat je samen met je kind een kwalitatief hoesje koopt om krassen en beschadigingen te voorkomen. Met een Samsung Galaxy S21 Ultra hoesje weet je zeker dat deze vrij van beschadigingen blijft.

Natuurlijk gaat het je niet alleen om beschadigingen aan de telefoon, maar ook de wijze waarop je kind hiermee omgaat. Of hij deze bijvoorbeeld niet vergeet op school of gewoon ergens laat liggen. Of hij of zij er goed op past. Een telefoon kan dan ook heel goed zijn om verantwoordelijkheid te leren. En indien dit mislukt, merkt je kind ook direct de gevolgen. Herinner je kind daarom wel aan zijn of haar verantwoordelijkheid, maar laat dit verder aan hem of haar over. Soms worden er fouten gemaakt, maar hier leert je kind ook van.

Geen mobiel in de slaapkamer

Een regel die veel ouders instellen is dat er geen mobiel in de slaapkamer wordt gebruikt. Een goed idee, want turen naar een beeldscherm kan geheel bewezen van negatieve invloed zijn op de nachtrust. Het bed is om zowel fysiek als mentaal te rusten. Schermtijd komt hier niet bij voor. Daarom is het beter voor je kind om een boek te lezen, te mediteren of iets anders te doen waardoor het tot rust komt. Zorg er daarom voor dat je kinderen voor het slapengaan hun smartphones inleveren, zodat je er zeker van bent dat ze hier geen gebruik meer van zullen maken.

Heeft je kind zijn of haar telefoon nodig als wekker? Dan kun je ook nog een tijdslot op de telefoon zetten. Hierdoor kan je kind na een bepaalde tijd niet meer op internet of WhatsApp gebruiken.

Schermtijd

Schermtijd speelt in veel gezinnen een belangrijke rol. Hierbij geef je je kind de mogelijkheid om een bepaalde tijd op een tablet, smartphone of achter een spelcomputer te zitten. Zo limiteer je het aantal uren per dag op de smartphone. Vooral voor zeer jonge kinderen is dit een fijne en heldere oplossing. In de pubertijd wordt dit uiteraard lastiger, omdat er veel meer online wordt geleefd. Maar ook dan kan het niet kwaad om helder te zijn en met goede regels te komen. Denk bijvoorbeeld aan geen mobieltjes tijdens het eten. Zo zorg je ervoor dat er toch nog voldoende communicatiemogelijkheden zijn en de schermtijd beperkt blijft. Ook bij de al wat oudere kinderen.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline