Laminaat op vloerverwarming 0

Laminaat op vloerverwarming

Koop je een woning waar vloerverwarming in zit, dan heb je een heerlijke comfortabele warmte. Vloerverwarming is ’s winters heerlijk voor je voeten en kleine kinderen kunnen heerlijk op de vloer spelen. Kortom vloerverwarming zorgt voor comfort. Natuurlijk moet de dekvloer wel bekleed worden. En niet elke vloerbedekking is hier geschikt voor. Maar laminaat is één van de vloeren die uitermate geschikt is om op een vloer met verwarming te plaatsen. In deze blog gaan we hier dieper op in.

Kan elk laminaat op vloerverwarming geplaatst worden?

Welk laminaat is geschikt voor vloerverwarming? De meesten laminaatsoorten zijn geschikt voor vloerverwarming. Evenals bij een pvc of een houtenvloer moet je hier wel even op letten. Om het gemakkelijk te maken zie je op elke verpakking of het laminaat hiervoor geschikt is.  De warmteweerstand van een laminaatvloer speelt hierbij de grote rol. Er is laminaat met “ingebouwde” ondervloer, dat is natuurlijk nog eenvoudiger. Let ook op de dikte van het laminaat. Neem geen laminaat dan dikker is dan 8mm. Ook moet je altijd een speciale ondervloer gebruiken.

Laminaat op een traditionele vloerverwarming?

Hier geld ook: koop een laminaatvloer die hier voor geschikt is. Let dus op de dikte en de warmteweerstand van de vloer en ondervloer. Vloerbedekking op natbouwsystemen moeten een iets lagere warmteweerstandwaarde hebben dan vloeren op een droogbouw verwarming. Toch zijn hier de meeste laminaatvloeren wel geschikt voor. Vraag de verkoper of kijk op de verpakking.

Traditionele vloerverwarming is er als een natbouw en een droogbouwsysteem. Een vloerverwarmingssysteem(leidingen) met warm water wordt aangesloten op de cv-ketel. Het warme water circuleert dan door de vloerverwarmingsbuizen. Een verdeler zorgt ervoor dat de temperatuur niet hoger dan 45° graden Celsius wordt. Natbouw: Je freest in een bestaande vloer gleuven, waar de buizen in een spiraalvorm in geplaatst worden. Hierover komt een cementlaag van minimaal 2cm dik. Dit is het goedkoopste systeem. Nadat de vloer goed droog is, kan de vloer afgewerkt worden met een ondervloer en daarbovenop laminaat. Doordat de verwarmingsleidingen af worden gedekt met een minimale laag van 2cm moet de warmteweerstand van het laminaat lager zijn dan bij een droogbouwvloer.

Daarnaast zijn er de droogbouwsystemen.

Bij een traditionele vloerverwarming worden de leidingen in een spiraalvorm in noppenplaatsen geplaatst. Ook weer in een spiraalvorm. Hierover heen wordt vaak een dunne fermacellaag aangebracht waarna het laminaat geplaats kan worden. Hierbij wordt dus geen beton/cement gebruikt. Ook kom er geen egalisatie met egaline aan te pas.

Kun je ook laminaat op elektrische vloerverwarming leggen?

Ook elektrische vloerverwarming valt onder een droogbouwsysteem. Tegenwoordig zie je folie als vloerverwarming op rol, die je op een egale dekvloer plaatst(voor een hoger rendement plaats je eerst isolatie platen. Deze folie ia alleen geschikt voor de droge ruimtes. Met een speciale ondervloer kan hier het laminaat op geplaatst worden.

Koop je laminaat met een geschikte weerstand wat betreft de warmte dan kun je dit op deze vloerverwarming leggen. Gebruik hierbij ook weer een speciale ondervloer.

Welke ondervloer gebruik je hierbij?

Er bestaan verschillende soorten ondervloeren die geschikt zijn op vloerverwarming systemen. Bij natbouw kun je kiezen voor een ondervloer van foam met folie. Bedek bij de droogbouw vloerverwarmingssystemen met damp werende PU folie met een minimale dikte van 0.1 mm. Dit is een rubber ondervloer. Vaak is de standaard dikte 2mm van deze ondervloer. Overigens is de rubber ondervloer geschikt voor elk soort vloerwarmingssysteem.

Zijn er verder nog voorwaarden waar je rekenschap mee moet houden?

In het algemeen geldt:

  • Voorkom grote temperatuur verschillen. Zet de vloerverwarming nooit hoger dan 27graden en nooit lager dan 15graden. En wil je de temperatuur veranderen doe dat dan geleidelijk.
  • De vloerafwerking mag geen warmte weerstandswaarde hebben van meer dan 0,15m2K/W bij natbouw en 0,17m2K/W bij de droogbouwsystemen.
  • Plaats geen dikke vloerkleden op vloerverwarming.
  • Laminaat vloeren dienen een minimale dikte te hebben van 5 mm en een maximale dikte van 8 mm te hebben.

Conclusie

Laminaat is een bijzonder goede vloerbedekking bij vloerverwarming. Kies je voor laminaat dan heb je een keuze uit een enorm assortiment. Laminaat staat bekend als een vloer met de looks van natuurlijk hout of steen. Maar laminaat is veel onderhoudsvriendelijker. Daarbij is het een goed betaalbare vloer. Laminaat is goedkoper dan Pvc of een echte houten vloer. Ga maar een naar een speciaal zaak en je ziet de mooiste vloeren. Door steeds betere technieken wat betreft de prints en de toplagen is de vloer haast niet meer te onderscheiden van een echte houten vloer of natuursteen tegels of plavuizen.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline