
Een terrasoverkapping verhoogt de waarde van jouw woning direct. Niet alleen ligt je huis dan lekkerder in de markt, maar je geniet zelf ook nog eens van optimaal wooncomfort. Genoeg redenen dus om die terrasoverkapping te laten plaatsen. Maar hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat de fundering klopt. Zonder goede fundering terrasoverkapping, ook geen fijn terras. Maar hoe zorg je ervoor dat de fundering stevig genoeg is? Deze moet immers al snel een gewicht van honderden kilo’s dragen. Dat geldt al helemaal als je voor een terrasoverkapping van glas hebt gekozen. Het is daarom van essentieel belang om voor de juiste fundering te kiezen. Waar je dan op moet letten leggen we uit in dit artikel.
Is een fundering altijd noodzakelijk?
Dit is de eerste vraag die we zullen moeten beantwoorden. Een fundering is namelijk niet in alle gevallen noodzakelijk. Meestal wel, maar het hoeft niet. Dit ligt er vooral aan of het terras van zichzelf al stevig genoeg is of niet. Stel, het terras is zelf al geheel in beton gestort. Dan is er weinig nodig om deze stabiel op de grond te krijgen. Sterker nog: in de meeste gevallen is het dan niet nodig om de constructie te versterken met de juiste constructie. Een fundering is dan niet direct noodzakelijk. Twijfel je of je een goede fundering nodig hebt? Vraag dan eerst om advies aan een aantal vakmensen, alvorens je zelf aan de slag gaat. Zo bespaar je jezelf heel veel extra geld en tijd, terwijl dit misschien niet eens nodig blijkt te zijn.
Maak gebruik van betonpoeren
Betonpoeren zijn van essentieel belang wanneer je zelf een goede fundering wilt plaatsen. Een betonpoer is een stevig betonnen blok waarin de constructie van de overkapping geplaatst kan worden. Betonpoeren zijn relatief eenvoudig in de grond te plaatsen. Het is wel erg belangrijk dat dit geheel waterpas gebeurt.
Groot voordeel van het gebruik van betonpoeren is dat je hiermee direct aan de slag kunt en dat je na montage gelijk verder kan. Bovendien is de constructie relatief eenvoudig. Daarnaast zijn de graafwerkzaamheden minimaal, waardoor je jezelf ook fysiek minder belast. Ook is de levensduur van betonpoeren uitermate lang, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken dat de fundering niet langere tijd zal staan.
Beton storten
Een andere veelgebruikte methode is het storten van beton. Dit is met name een geschikte keuze wanneer je ook de overkapping zelf plaatst. Hierbij graaf je een gat in de grond, bevestig je de staanders en stort je vervolgens vloeibaar beton bij. Vervolgens is het enkel een kwestie van afwachten tot het beton geheel hard is geworden. Pas zodra het geheel is uitgehard, kun je verder gaan met de totale constructie. Dit is tegelijkertijd ook een nadeel van het storten van beton, omdat het dus langer duurt voordat je alles af hebt. Je hebt immers te maken met droogtijden.
Houd er wel rekening mee dat als je voor deze optie kiest, het niet meer mogelijk is om de overkapping na enkele jaren te verwijderen of te verplaatsen. Het is zeer lastig om staanders, gestort in beton, nog te verplaatsen. Je moet daarom echt zeker zijn van je beslissing, want je zit er in principe voor altijd aan vast.