De tafel mooi dekken: 5 handige tips! 0

tafel dekken

Heb je iets te vieren? Of krijg je misschien wel eters? Dan is het natuurlijk leuk om de tafel eens extra leuk aan te kleden. Zeker nu we weer steeds dichter bij de feestdagen komen, wil je natuurlijk wel weten hoe je dit het beste kunt aanpakken. Want is enkel een mooi servies voldoende? Of zijn er ook nog andere manieren waarop je de tafel net iets gezelliger kunt maken dan normaal? Hier vind je 5 handige tips!

1.      Compleet servies

Met een mooie servies kan je de tafel direct een geheel andere uitstraling geven. De meeste mensen hebben een speciaal servies voor bijzondere gelegenheden. Servies wat na afloop weer met uiterste zorg wordt opgeborgen. Door het juiste servies te gebruiken, geef je de eettafel direct een feestelijke uitstraling. Probeer het servies restaurantwaardig uit te stallen. Plaats bijvoorbeeld een groot bord, met daarop een klein bord en een soepkom. Dit is natuurlijk afhankelijk van het menu.

servies

2. Middelpunt van de tafel  

In de meeste restaurants maken ze gebruik van een zogenaamde centerpiece. Dit is een decoratiestuk wat op het midden van de tafel wordt geplaatst. Je bepaalt zelf hoe groots of klein je dit aanpakt. Dit is niet alleen afhankelijk van je eigen smaak, maar natuurlijk ook van de tafelgrootte. Een centerpiece mag uiteraard nooit ten koste gaan van de ruimte op tafel.

Een mooie bos bloemen, een grote kandelaar of kaarsen zijn uitermate geschikt als middelpunt van de tafel. Je kunt er ook voor kiezen om geen decoratiestuk als centerpiece te gebruiken, maar de gerechten tevens ter decoratie tentoon te stellen. Plaats bijgerechten bijvoorbeeld in mooie schalen en plaats deze als centerpiece van de tafel. Je kunt er ook nog voor kiezen om deze schalen op een verhoging te zetten, zodat er een speels contrast aan tafel ontstaat.

3.      Bijzonder glaswerk

Vaak staan we niet stil bij de invloed van glaswerk op de uitstraling aan tafel. Bedenk echter zelf maar eens hoe mooi het is om van bijzonder glaswerk gebruik te maken in plaats van standaard limonadeglazen. Dit geeft direct een geheel andere sfeer. Een feestelijke uitstraling aan iedere tafel.

Ben je bang dat deze glazen snel kapot zullen gaan? Bewaar ze dan enkel voor speciale gelegenheden. Zo doe je er heel lang mee en voelt het iedere keer weer als een feestje als je ze op tafel  plaatst. Door ze slechts incidenteel te gebruiken, blijven ze ook speciaal.

4.      Tafelkleed


Een tafelkleed mag natuurlijk niet ontbreken wanneer mensen mee-eten. Een tafel maak je direct een stuk gezelliger door van een mooi tafelkleed of een tafelloper gebruik te maken. Je zet daarmee de basis voor de juiste sfeer neer. Neem het tafelkleed als uitgangspunt en brei hier op basis van kleuren en decoraties op voort. Zo creëer je harmonie aan tafel.

5.      Servetten vouwen

Mooie servetten zijn een ware must aan tafel. Kies bij voorkeur voor stoffen servetten. Deze beschikken over net wat meer uitstraling dan simpele papieren servetten. Perfect voor bijzondere gelegenheden dus. Om ze nog wat extra’s te geven, kun je er voor kiezen om ze in een bijzondere vorm te vouwen of in een mooie servettenhouder te plaatsen. Zo ziet de tafel er direct een stuk uitnodigender uit!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline