3 tips voor de overstap van een ledikant naar een groot bed 0

groot bed kinderen

Opnieuw een grote mijlpaal in het leven van je kind. Hij of zij is toe aan een nieuw bed. Wanneer dit moment komt is per kind en situatie afhankelijk. Het ene kind groeit sneller dan het andere en is daardoor sneller toe aan een groter bed. Andere kinderen zijn misschien wel kleiner, maar klimmen vanaf 1,5 jaar al continu uit hun ledikant. Met alle gevaren die daardoor kunnen ontstaan. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat de situatie zich verleent tot het vervangen van het ledikant. Bijvoorbeeld omdat er gezinsuitbreiding komt en het ledikant straks voor een nieuw broertje of zusje wordt gebruikt. Natuurlijk wil je dat de overgang van het ledikant naar een groot bed zo soepeltjes mogelijk verloopt. Daarom geven wij in dit artikel 3 handige tips.

1.    Is je kind er echt aan toe?

Allereerst is het belangrijk om zeker te weten dat je kind echt aan deze mijlpaal toe is. Wanneer deze de geborgenheid van het ledikant nog wel heel prettig vindt, kan de overstap naar een groot bed wellicht nog wat te groot zijn. Dit kan niet alleen zijn of haar nachtrust verstoren, maar ook die van jullie als ouders. Niet doen dus!

Komt er binnenkort een broertje of zusje bij en wil je daarom het ledikant voor een groot bed vervangen? Maar is je kindje er echt nog niet aan toe? Dan kun je er ook voor kiezen om tijdelijk een wieg te huren of tweedehands aan te schaffen. Enkel voor de eerste maanden van het jongste gezinslid. Zo geef je de grote broer of zus de tijd om te wennen aan het idee. Plaats hierbij ook alvast – indien de ruimte dit toelaat natuurlijk – het grote bed in de slaapkamer. Laat je kind iedere avond (of middag) zelf kiezen in welk bed hij of zij gaat slapen. De kans bestaat dat je kind vervolgens zelf de beslissing maakt.

2.    Investeer in het juiste dekbed en hoofdkussen

In het ledikant slapen de meeste kinderen nog zonder hoofdkussen of dekbed. Dit om de veiligheid te waarborgen. Vanaf circa twee jaar mogen kinderen echter ook met een kussen en dekbed slapen. Kinderdekbedden zijn uitsluitend gemaakt om de veiligheid van jonge kinderen te waarborgen. Bovendien zijn ze kleiner van stuk, waardoor ze perfect in een peuter- of eenpersoonsbed passen. Een te groot dekbed zal immers nauwelijks isoleren, dus het is belangrijk dat het dekbed aansluit op de lengte van jouw kind.

Let ook bij het kopen van een hoofdkussen op de maat en dikte van het kussen. Voor jonge kinderen wordt een zo plat mogelijk kussen aangeraden, zodat de overstap minder groot is en de veiligheid gewaarborgd blijft tijdens het slapen.

3.    Laat je kind een bed uitzoeken

Op beddenjacht? Neem dan altijd je kind mee. Zo kan hij of zij zelf bepalen welk bed de voorkeur heeft. Wanneer je kind enthousiast over het bed is, is de kans groot dat de overstap veel soepeler zal verlopen. Ook wanneer je tweedehands koopt is het belangrijk dat je je kind gewoon meeneemt. Koop geen bed waar je kind geen goed gevoel bij heeft, want dat is het perfecte recept voor slapeloze nachten.

En bovenal: geniet! Dit is een geheel nieuwe mijlpaal voor je kind. Een belangrijke. Eentje die hem of haar dichter bij zelfstandigheid brengt. Verwacht geen wonderen de eerste nacht en bouw het rustig op. Je zal merken dat het iedere nacht een stukje beter zal gaan.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline