5 tips voor een lagere energierekening 0

De energieprijzen zijn vanaf 1 januari 2019 drastisch gestegen. Voor veel huishoudens betekent dit dat ze maandelijks € 25 tot maar liefst € 60 moeten bij betalen! Energie besparen is daarom nog nooit zo belangrijk geweest. Besparen op energie klinkt misschien eenvoudig, maar is het allerzins niet. Veel mensen weten niet goed waar ze op kunnen besparen zonder het wooncomfort te beïnvloeden. Energiezuinig leven betekent echter niet dat je niet comfortabel mag wonen. Wij geven je 5 tips voor een lagere energierekening zonder dat dit het wooncomfort benadeeld.

1.         Bewustzijn creëren

Allereerst is het belangrijk dat je bewust wordt van het energieverbruik. Zijn er dingen die anders kunnen? Die je zonder nadenken doet en een grote stempel op het energieverbuik drukken? Vergeet je bijvoorbeeld dikwijls de buitenverlichting uit te zetten? Of laat je opladers in het stopcontact zitten? Dit zijn allemaal dingen die, zonder dat je dit door hebt, veel onnodige energie kunnen verbruiken. Neem tevens een recente jaarafrekening onder de loep. Hier vind je de specificaties van je verbruik. Zo krijg je inzicht in het verbruik en weet je waarop je kunt besparen. Meer bewustzijn creëren is de eerste stap naar een lagere energierekening.stopcontact

2.         Energie vergelijken

Probeer je al zo energiebewust mogelijk te leven en vind je de energierekening nog steeds te hoog? Dan is energie vergelijken een belangrijke stap om meer geld te besparen. Dankzij online vergelijkingstools is het tegenwoordig zeer eenvoudig om de goedkoopste energieleveranciers te vinden. Op basis van enkele persoonlijke gegevens rekent de computer uit waar je voor de laagste prijs terecht kan. Volgens de Consumentenbond is het raadzaam om ieder jaar over te stappen van energieleverancier. Dit kan je op jaarbasis honderden euro’s schelen. Zeker de moeite waard dus!energie vergelijken

3.         Zet de thermostaat één graad omlaag

in de wintermaanden hebben we allemaal baat aan een prettige temperatuur in huis. Wanneer je energiebewust wilt leven is het echter wel belangrijk om op het gasverbruik te letten. Dit is immers de duurste kostenpost. En nee, dit betekent echt niet dat je in de kou moet gaan zitten. Door slechts enkele aanpassingen te maken, zal je merken dat de energierekening een stuk lager wordt. Veel gezinnen zet de thermostaat tijdens de wintermaanden ontzettend hoog. Dit terwijl de ideale temperatuur in huis tussen de 19 en 21 graden ligt. Het is dan ook niet nodig om de verwarming nog hoger te zetten. Door de thermostaat structureel één graad omlaag te zetten, bespaar je op jaarbasis ruim honderd euro.
thermostaat

4.         Oude woning? Plaats tochtstrips!

Ben je gevallen voor de charme van een oude woning? Dat kunnen we ons goed voorstellen. In de praktijk blijkt het wooncomfort in deze woningen echter laag te liggen. Dit heeft vooral te maken met een slechte isolatie. Wanneer je tocht langs je benen voelt strijken als je op de bank zit, weet je dat het hoog tijd is om hier iets aan te doen. Dit is immers niet alleen nadelig voor het wooncomfort, maar ook voor de energierekening. Het isoleren van een woning kan flink in de papieren lopen. Gelukkig zijn er ook goedkopere oplossingen om energie te besparen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van tochtstrips. Deze breng je eenvoudig aan bij deuren en ramen, zo voorkom je dat warmte kan ontsnappen en koude lucht niet meer binnen kan stromen. Eenvoudig en efficiënt!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline