Erfrecht: hoe zit het met de verdeling? 0

erfrecht

Bij het verliezen van een dierbare heb je naast het rouwproces ook nog eens tientallen dingen om te regelen en om in rekening mee te houden. Emoties leiden je door dit proces en dit kan vaak ook voor botsingen zorgen tussen verschillende karakters. Iedereen rouwt anders en dat kan soms best frustrerend zijn. Waar de ene alles met een staal gezicht aan het regelen is, zal de ander nog net niet huilend in een hoekje willen kruipen. In de verschillende rechtsgebieden treffen we tevens het woordje erfrecht aan. Maar wat houdt dit nu eigenlijk in? Hoe worden de bezittingen van een dierbare eigenlijk verdeeld? Hulp bij nalatenschap kan erg handig zijn als je er samen niet helemaal uitkomt.

De verdeling

Ook als er geen testament is opgesteld, zullen de bezittingen van de overledene worden onderverdeeld onder de nabestaanden. In dit geval zal er gewerkt worden met het onderstaande verdeelschema. Dit schema is wettelijk vastgelegd, zodat er geen conflicten over kunnen ontstaan. Er zijn 4 groepen:

  1. Partner en/of kinderen
  2. Het resterende gezin (ouders, broers/zussen)
  3. Grootouders
  4. Overgrootouders

Er wordt vervolgens steeds gekeken of er binnen een groep nog nabestaanden aanwezig zijn. Als dit niet het geval is wordt er naar de volgende groep gekeken en zo verder totdat ze een nog levende nabestaande zullen treffen.

Erfrecht voor kinderen

Binnen het erfrecht hebben kinderen een speciale positie. Zij zullen altijd recht hebben op een gedeelte van de erfenis. Hierbij wordt er niet gekeken naar de band tussen ouder en kind en ook als er, door ruzie, al jaren geen contact is blijven de kinderen altijd recht hebben op hun gedeelte. Als een van de ouders nog leeft zullen de kinderen hun gedeelte nog niet krijgen. Ze krijgen wel een zogenaamde ‘vordering’, dit kan je zien als een schriftelijke belofte dat ze het geld ontvangen na de dood van de langstlevende.

De rol van de executeur-testamentair

In het testament mag de overledene aangeven wie de executeur-testamentair wordt. Deze persoon gaat over de afwikkeling van het nalatenschap. Denk bijvoorbeeld aan het betalen van openstaande rekeningen, het regelen van de begrafenis, instanties bellen dat de persoon overleden is, het huis te koop zetten, etc. Het is niet de taak van de executeur om de goederen te verdelen. Soms kan het zo zijn dat er frictie ontstaat tussen de nabestaanden en de executeur-testamentair. In dat geval is het raadzaam om een advocaat te raadplegen om te kijken of het mogelijk is om eventueel de executeur uit zijn functie te laten zetten. Hierover kan alleen de kantonrechter beslissen.

 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline