Elke woning in Nederland heeft een WOZ-waarde. Dit is een door de gemeente geschatte waarde van je woning. In veel gevallen komt de door de gemeente gedane schatting niet met de echte waarde van je woning. Wanneer neer je het idee hebt dat deze geschatte waarde niet klopt kan je hiertegen bezwaar maken.
Aan de WOZ-waarde zitten meerdere belastingen aan vast zoals inkomens- en waterschapsbelasting. Een hogere WOZ-waarde betekent dat je meer belasting moet betalen. In de meeste gevallen wil je een zo laag mogelijke WOZ-waarde, maar niet als je binnenkort je woning in de verkoop doet.
Hoe de gemeente de WOZ-waarde berekent
Sinds 1 januari 2022 berekenen gemeente de WOZ-waarde op een nieuwe manier. Waar naar gekeken wordt is de totale oppervlakte van de woning. Voorheen was dit de inhoud van de woning.De WOZ-waarde werd al door een 100 gemeenten op de nieuwe manier gemeten in 2021. Nu is dit verplicht voor heel Nederland.
De gemeente gebruikt moderne meetapparatuur zoals drones om vanuit de lucht de oppervlakte van woningen te scannen. Prima methode om de oppervlakte van een woning te berekenen zou je denken?
Maar is de oppervlakte genoeg om de waarde van een woning te bepalen? Vanaf bovenaf kunnen 2 verschillende woningen hetzelfde zijn in oppervlak. Binnen wordt compleet overgeslagen. Wat nou als de ene woning dubbelglas heeft en een nieuwe koken en de ander niet?
Je zou zeggen de woning met betere isolatie en de nieuwe keuken is meer waard. Dat klinkt heel logisch maar de gemeente kijkt alleen naar oppervlakte. Doordat woningen onderling sterk van elkaar kunnen verschillen klopt de WOZ-waarde vaak niet.
Door deze nieuwe methode van berekenen wordt WOZ-bezwaar nog actueler doordat de WOZ-waarde niet nauwkeurig gedaan wordt met de nieuwe methode.
Hoe maak ik WOZ-bezwaar?
WOZ-bezwaar maken kan je zelfstandig doen of via een no-cure-no-pay bureau. Het eenvoudigst is om via een ervaren bureau WOZ-bezwaar te maken. In de meeste gevallen hoef je alleen een online formulier in te vullen wat niet al te lang duurt.
De gegevens die je hierbij nodig hebt zijn te vinden in de aanslag gemeentelijke belastingen. De aanslag wordt februari of begin maart verstuurt. WOZ-bezwaar kan alleen binnen 6 weken na ontvangst van de aanslag gemeentelijke belastingen. Hou goed in de gaten wanneer je aanslag gemeentelijke belastingen ontvangt.
Zelf WOZ-bezwaar maken of bij een bureau
Je kan natuurlijk zelf WOZ-bezwaar maken als je dit wilt doen. Bezwaar maken bij een WOZ-bureau is nog makkelijker zonder dat je kosten hiervoor betaalt.
No-cure-no-pay bureaus zoals MaakWOZbezwaar.nl bieden WOZ-bezwaar gratis aan als service. Mocht een WOZ-bezwaar niet gegrond verklaart worden, betaalt het bureau de proceskosten.In geval van een gegrond bezwaar krijgt het bureau de gemaakte proceskosten vergoed door de gemeente.
Kortom WOZ-bezwaar maken is kosteloos en je kan er een leuk bedrag mee besparen op jaarbasis.