Het is inmiddels een vaak gehoord begrip: klimaatverandering. De term wordt vaak in verband gebracht met bosbranden in Australië, overstromingen in Bangladesh en droogte in de hoorn van Afrika. Maar wist je dat het veranderen van het klimaat ook Nederland raakt? Het is wellicht niet zo ernstig als in die landen, maar ook in ons land steeg de gemiddelde temperatuur de afgelopen jaren met maar liefst een halve graad. Ook het aantal zonuren steeg flink: in één decennium met 8 procent. Dat is maar liefst 113 zonuren meer dan in de periode voor 2010.
Hete zomers
Wetenschappers beloven ons hetere zomers, langer durende periodes van droogte en extremere weersomstandigheden. Voor sommigen is een warme zomer geen probleem. Maar veel andere Nederlanders kunnen zich er maar moeilijk mee uit de voeten maken: hitte is zweten, puffen en benauwd. Voor die laatstgenoemden hebben we hier vier tips om de volgende hete zomer makkelijker door te komen.
Tip 1: Ramen en deuren dicht
Hoewel sommigen het idee hebben dat het beter is om de deuren ’s zomers wagenwijd open te zetten als het warm is, werkt dat juist averechts. Als het binnen ongeveer 24 graden is en buiten bijvoorbeeld 32, dan komt de warme juist door de open deuren en ramen naar binnen. Doe dat dus vooral niet. Blijf natuurlijk wel ventileren.
Tip 2: Doe ’s nachts wel open
Tocht in huis is in de winter niet heel lekker, maar ’s zomers is het een goede manier om het huis lekker te laten doorwaaien. Zet de deuren en ramen tegenover elkaar open, zodat het lekker gaat tochten: als je ’s morgens wakker wordt is je huis afgekoeld en kun je jouw deuren en ramen weer dichtzetten. Let met open ramen en deuren wel op je ze ’s nachts dicht doet als het gaat onweren, regen en waaien.
Tip 3: Laat de zon je huis niet inschijnen
Een van de grootste irritaties in hete zomers is de felle zon die staat op het raam. Het is belangrijk om de zonneschermen uit te draaien. Heb je die niet, dan is het een goede reden om die aan te schaffen of in ieder geval een zonwering offerte aan te vragen.
Tip 4: Zet de ventilator aan
Krijg je het echt te warm in huis? Dan kun je natuurlijk altijd nog de ventilator aanzetten of een airco bestellen. Het is natuurlijk belangrijk om te weten dat zo’n apparaat echt het laatste moet zijn waar je aan moet denken: het is niet heel erg goed voor het microklimaat in huis en geeft een erg droge lucht. Sommige mensen worden gelijk ziek door een airconditioner.
Concluderend
Je wil natuurlijk graag een koel en prettig huis in een warme zomer. Ga daarom nu al – eind winter, begin voorjaar – aan de slag met het klaarmaken van je huis voor de hitte. Zet een zonnescherm op je terras, je balkon en voor je ramen. En schaf een airco nu al aan om geld te besparen. Met deze tips kom je de volgende hittegolf wel door.