Creëer een thuisbioscoop-gevoel met verduisterende vouwgordijnen 0

Creëer een thuisbioscoop-gevoel met verduisterende vouwgordijnen

Als je een echt bioscoopgevoel wilt nabootsen thuis is dat heel eenvoudig. Vul een emmer met popcorn, een grote vaas met cola zonder prik en ga achter iemand zitten die hardop vertelt wie het gedaan heeft. Oh ja, vergeet ook niet de auto een paar kilometer uit de buurt te parkeren en honderd euro in de vuilnisbak te smijten… Een beetje negatief misschien, toch levert de bioscoop meestal niet de ervaring die je in gedachten had. Blijf gewoon thuis en richt je eigen theater in. Wat je nodig hebt lees je op deze pagina. En we leggen ook uit wat gemotoriseerde vouwgordijnen die verduisterend zijn te maken hebben met het thuisbioscoop-gevoel.

Avondje uit of chillen op de bank?

Even van huis zijn kan erg aangenaam zijn. Eten in een leuk restaurantje, borrelpraat in een gezellige bar of ruim twee uur in het donker wegdromen in de bioscoop. Aan de andere kant heb je thuis alles tot je beschikking wat je maar kunt wensen, en je zit altijd in de beste stoel van het huis. Netflix, Disney+ of het WK voetbal, je hoeft er echt niet de deur voor uit wanneer je de juiste keuzes maakt. En hier zijn alvast een paar aandachtspunten om goed aan de slag te gaan.

Televisie of beamer?

Ga je voor een grote TV of wordt het een projector aan het plafond? In beide gevallen kun je perfect films en series kijken, toch zijn er verschillen die doorslaggevend kunnen zijn.

Televisie

De afmetingen van televisies zijn enorm toegenomen, houd er wel rekening mee dat je vaak op een korte afstand van de TV af zit. Je moet op ongeveer 2.5 maal de afstand zitten van het diagonaal van de televisie. Dus een scherm van 1 meter betekent een afstand van 2.5 meter. Anders worden de afzonderlijke beeldpunten zichtbaar. 4K of Ultra-HD, het klinkt allemaal prachtig maar wanneer je een DVD kijkt of een Friends marathon houdt wordt het beeld echt niet mooier. LCD of OLED kan wel een zichtbaar verschil geven, uiteindelijk heeft het ook met persoonlijke voorkeur te maken. Het is wel praktisch als je Netflix of andere apps direct op de smart TV kunt installeren.

Beamer

Als je graag overdag kijkt moet je een beamer kopen met pakweg 2500 Ansi Lumens of meer. Dat is erg veel, en de kosten lopen flink op. Laat je niet misleiden door ‘piek’ waarden, met name de compacte beamers halen doorgaans niet veel meer dan een paar honderd Ansi Lumens. Met vouwgordijnen die verduisterend zijn kun je op ieder moment van de dag genieten van metershoge films op de muur of op een speciaal projectiedoek. Wanneer het gemotoriseerde vouwgordijnen zijn kun je vanaf de bank de gordijnen sluiten. Je moet wel ruimte hebben voor een beamer, maar als je echt van films en televisie kijken houdt is een projector echt “the way to go”.

Luidsprekers

Heb je al een goede surround set in huis? Als je een hekel hebt aan al die kabels kun je ook een draadloos systeem plaatsen. Steeds meer fabrikanten leveren een lijn speakers die te mixen en matchen zijn. Zo kun je zelf kiezen welke luidsprekers je inzet voor of achter. Met name de subwoofer is van belang voor die denderende bioscoopervaring. Let wel op de buren wanneer je op een flatje woont. De output hangt sterk af van de versterker die je gebruikt. Je kunt van 2.1 tot 7.1 gaan, toch zal een Laurel & Hardy film er echt niet beter van gaan klinken.

Elektrische gordijnen

We hebben al even het gemak van elektrische gordijnen genoemd. Dit is een stukje luxe waarvan je wellicht niet eens wist dat je er behoefte aan had. Met vouwgordijnen die verduisterend zijn kun je 24 uur per dag jouw huiskamer omtoveren tot een ware thuisbioscoop. Het materiaal van dit gordijn laat helemaal geen licht door, met bijvoorbeeld smart lights kun je het licht naar wens verder regelen. De combi van Somfy gemotoriseerde vouwgordijnen en Philips Hue verlichting is bijvoorbeeld ideaal. Met een bewegingsdetectie kun je de slimme LED verlichting laten inschakelen wanneer je even een plaspauze wilt inlassen. En die komt op het moment dat jij dat wilt, in tegenstelling tot de bioscoop.

Popcorn machine?

Missen we nog iets? Zorg voor lekkere snacks en drankjes om de ervaring compleet te maken. Een popcorn machine met hete lucht is lekker authentiek, een zak magnetron popcorn is natuurlijk ook mogelijk. Zorg daarnaast voor een comfortabele stoel of bank waar je heerlijk relaxed op kunt zitten, liggen of hangen. Je wilt nooit meer naar de ‘echte’ bioscoop als je het thuisbioscoop-gevoel hebt ervaren!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline