De functies van een afzuigkapfilter 0

We vinden het niet meer dan normaal om een afzuigkap in de keuken te installeren. Maar wist je dat deze niet alleen gebruikt wordt om kookdampen uit de keuken te halen, maar ook nog eens heel veel andere voordelen heeft? Zo is een afzuigkap ook nog eens in staat om de lucht vrij te houden van nare geurtjes en vervelende bacteriën. Hierdoor geniet je van een gezondere lucht en ruikt het ook nog eens veel frisser in huis. Niet vergeten aan te zetten dus tijdens het koken!

Hoewel we allemaal beseffen hoe belangrijk een afzuigkap is, staan we vaak niet stil bij de functie van de afzuigkapfilter. Dit terwijl deze van essentieel belang is om de afzuigkap zijn werk te laten doen. Zeker wanneer deze ook nog eens een recirculatiesysteem heeft.

Wat is de functie van een afzuigkapfilter?

Maar wat doet een afzuigkapfilter eigenlijk precies? Deze filter is met name van belang voor afzuigkappen met een recirculatiesysteem. Hierbij wordt niet alleen vervuilde lucht weggenomen, maar zal het systeem er ook nog eens voor zorgen dat er schone lucht wordt teruggeblazen. Hierbij is het natuurlijk wel van belang dat de lucht die weer wordt teruggevoerd ook volledig schoon is. Wanneer dit niet het geval is, loop je alsnog het risico dat allergenen zich door de woning zullen verspreiden. De afzuigkapfilter doet dit werk als een ware pro.

Afzuigkap keuken

Welke soorten afzuigkapfilters zijn er?

Er bestaan twee verschillende soorten afzuigkapfilters. We maken onderscheid tussen metaalfilters en koolstoffilters.

Metaalfilters worden ook wel vetfilters genoemd en deze zijn altijd zichtbaar aan de onderkant van de afzuigkap. Deze filters worden enkel toegepast wanneer er geen sprake is van een recirculatiesysteem. De enige functie van deze filter is het filteren van het vet dat vrijkomt bij het koken. Hiermee voorkom je aanslag aan het plafond.

Koolstoffilters worden in combinatie met metaalfilters geplaatst wanneer er sprake is van een recirculatiesysteem. Dit houdt in dat de kooklucht niet direct naar buiten gevoerd kan worden en het systeem het dus zelf moet filteren en de lucht schoon moet maken, alvorens het weer naar buiten komt. Deze filter heeft als functie om kookgeurtjes te neutraliseren en stoffen en allergenen die vrijkomen bij het koken schoon te maken. Zo profiteer je van een schonere lucht en voorkom je nare luchtjes in huis.

Onderhouden

Het is van essentieel belang dat de afzuigkapfilters op de juiste manier onderhouden worden. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat ze verstopt raken en daardoor hun werk niet meer kunnen doen. Je kunt dit eenvoudig controleren door een papiertje tegen de onderkant van de kap te houden. Als het lichte papiertje niet vastgezogen kan worden, zal het filter hoogstwaarschijnlijk verstopt zitten. Je voelt dit ook wanneer je je hand onder de kap houdt, de zuiging is dan veel minder sterk. De metaalfilters kunnen eenvoudig schoongemaakt worden. Hoe beter je dit op structurele wijze doet, hoe minder vaak je ze daadwerkelijk in het geheel moet vervangen.

Koolstoffilters moeten ongeveer om het half jaar vervangen worden en kunnen helaas niet gereinigd worden. Wanneer je dit vergeet, loop je het risico op een ongezonde lucht in huis en uiteindelijk zelfs op een flinke keukenbrand. Het is daarom goed om de filters zorgvuldig in de gaten te houden en tijdig te vervangen indien nodig.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline