De nieuwe manier van verwarmen anno 2020! 0

De nieuwe manier van verwarmen anno 2020

De afgelopen jaren stonden in het teken van het milieu. Dit betekent ook dat we steeds vaker zoeken naar nieuwe manieren om te verwarmen. Deze methodes moeten uiteraard wel effectief zijn. Zonder de juiste verwarming zal het wooncomfort enorm beïnvloed worden. Er is één manier van verwarmen die er dit jaar met kop en schouders bovenuit steekt: infrarood verwarming, ook wel ir verwarming genoemd.

Infrarood verwarming wordt eigenlijk al een geruime tijd gebruikt. Vooral in openbare gebouwen. De afgelopen jaren is echter ook een enorme toename in het gebruik in particuliere woningen waar te nemen. Dit is ook niet meer dan logisch als je naar de enorme voordelen kijkt. Wij hebben ze hieronder kort voor je op een rijtje gezet.

Gunstig energieverbruik

Dit is natuurlijk direct het allergrootste voordeel en tevens de reden waarom veel mensen voor verwarmen met infrarood kiezen. Daarnaast past het uitstekend in het plaatje van milieuzuinig leven wat de afgelopen jaren zo veelvuldig is geschetst. Anno 2020 vinden we dit belangrijker dan ooit. Geen wonder dat ir verwarming dit jaar dan ook zo populair is geworden. Maar hoe komt het dat verwarmen met infrarood zo’n gunstig energieverbruik oplevert?

De panelen zijn zo gemaakt dat ze zeer efficiënt warmte kunnen afgeven op plekken waar dat écht nodig is. Met een traditionele thermostaat draai je deze eenvoudig omhoog tot de gewenste temperatuur is bereikt. Hierbij geldt echter wel dat er plekken binnen de ruimte zijn waar het koeler is. Dit komt simpelweg omdat je niet overal een verwarming hebt staan en de warmte niet eerlijk wordt verdeeld. Met een infrarood verwarming is dit verleden tijd. Deze geeft zeer efficiënt enkel warmte af wanneer dat écht nodig is. Hierdoor hoeft de temperatuur ook helemaal niet zo hoog worden gezet. Bovendien gaat er ook veel minder warmte verloren omdat er geen sprake is van convectie.

Het is moeilijk om een exact cijfer te geven aan de totale besparing. Dit heeft met verschillende factoren te maken. Denk hierbij aan de mate van isolatie in huis en de wijze waarop je een ruimte gebruikt. Wanneer je dikwijls een deur of raam openzet kan dit al van invloed zijn. Gemiddeld kun je een besparing van circa 10% tot maar liefst 40% verwachten bij het gebruik van een infrarood verwarming.

Eenvoudig te installeren

Nog een groot voordeel van een infrarood verwarming is dat deze relatief eenvoudig te installeren is. Alle panelen zijn voorzien van een handig opbergsysteem. Hierdoor is vrijwel iedereen in staat om de verwarming geheel zelf te installeren. Zo bespaar je dus ook op montagekosten, want het komt maar weinig voor dat er echt een vakman moet worden ingeschakeld. Ook het gebruik van de verwarming is ontzettend gemakkelijk. Je kunt de panelen individueel aansturen met een afstandsbediening.

Geen sprake van convectie

Dit is hetgeen waarop een ir verwarming enorm verschilt met een traditionele verwarming. Bij een conventionele verwarming is vrijwel altijd sprake van convectie. Dit houdt in de warme licht afgegeven wordt en vervolgens wordt vervoerd door de lucht. Het nadeel van confectie is dat er hiermee een heleboel warmte verloren gaat. Bij ir verwarming is dit niet het geval. Deze vorm van verwarmen zorgt ervoor dat de panelen enkel stralingswarmte geven. Dit wordt dan ook niet door de luchtstroom meegenomen, waardoor het een veel efficiëntere vorm van verwarmen is.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline