Echtscheiding en koopwoning: waar moet je aan denken? 0

echtscheiding en koopwoning

Bij een echtscheiding komen er een heleboel emoties kijken. Voor allebei de partijen is het geen fijne situatie. Je bent nooit met elkaar getrouwd om vervolgens uit elkaar te gaan. Ondanks al het verdriet en andere verwarrende gevoelens zijn er ook veel dingen die geregeld moeten worden. Juist door de emoties is het goed mogelijk dat er samen uit komen erg lastig gaat worden. Bij een echtscheiding is het dan ook aan te raden om allebei een goede advocaat in te schakelen. Zo weet je allebei dat er door een onafhankelijk persoon wordt meegedacht. Een advocaat vergelijken is belangrijk om zo de beste professional als hulp te krijgen. Er zijn immers heel veel verschillen en veel advocaten die enkel in een specifiek rechtssoort gespecialiseerd zijn. Als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent is het moeilijk om te bedenken wat er met een koopwoning gedaan moet worden. Met hulp bij een echtscheiding kom je al heel ver. Wij hebben al de meest voorkomende situaties bij een echtscheiding en koopwoning voor jou uitgezocht.

Mijn partner of ik blijven in de koopwoning wonen

Het is mogelijk dat je partner of jij toch nog in de koopwoning wilt blijven wonen. Dit is zeker mogelijk, maar omdat je in gemeenschap van goederen bent getrouwd zullen jullie allebei evenveel recht hebben op de woning. Als je partner het eens is met je keuze, zal je hem/haar moeten uitkopen. Let wel op dat het erg lastig is als eenverdiener om de hypotheek op alleen jouw naam te krijgen. Bekijk dus eerst of het wel mogelijk is.

Het is voor beide niet mogelijk om de koopwoning te blijven betalen

Als de kosten te hoog zijn voor een eenverdiener, zal het huis verkocht moeten worden. Nadat het huis verkocht is zal van de opbrengst eerst de hypotheek worden afgelost en wat overblijft wordt onderverdeeld onder de partijen. Het is ook mogelijk dat er een restschuld overblijft, hier ben je allebei verantwoordelijk voor. De bank kan het bedrag terugvorderen bij slechts een persoon, maar deze kan wel een gedeelte van het bedrag terugvorderen bij zijn partner.

Afspraken maken is niet mogelijk over de koopwoning

Als jullie allebei in de koopwoning willen blijven wonen kan er veel frictie ontstaan. Zeker met de oplopende emoties van de scheiding is dit niet iets wat je erbij kunt hebben. Als het maken van afspraken een groot probleem is, is het raadzaam om een advocaat of mediator in te schakelen.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline