In Nederland ben je verplicht om je auto WA te verzekeren. Met deze Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd tegen schade die je aan/bij anderen veroorzaakt. Stel je voor dat je met jouw auto achterop de bumper van een andere auto klapt, en de schuld ligt bij jou. Zowel jouw auto als de auto van de ander hebben schade. Op dat moment worden de kosten voor reparatie aan de auto van de ander vanuit jouw WA-verzekering gedekt. De schade aan je eigen auto komen voor eigen rekening. Je kunt er echter voor kiezen om je aanvullend te laten verzekeren door bijvoorbeeld voor een beperkt casco verzekering of een all-in verzekering te kiezen. Deze verzekeringen zijn duurder dan een WA-autoverzekering, maar afhankelijk van verschillende factoren kan dit je geld besparen.
In dit blog bespreken we de factoren die invloed hebben op jouw keuze als het gaat om de juiste autoverzekering afsluiten.
De leeftijd van je auto
Heb je een splinternieuwe auto aangeschaft, dan is een all-risk autoverzekering sterk aan te raden. Omdat de waarde van je auto op dit moment relatief hoog is, en reparatiekosten dus aanzienlijk kunnen oplopen, wegen de kosten van een all-risk autoverzekering niet op tegen de kosten die je maakt als er schade aan je auto ontstaat die door jou veroorzaakt is. Daarnaast ben je ook bij diefstal, brand of storm volledig verzekerd met een all-risk dekking.
Naarmate de leeftijd van de auto oploopt, kun je de dekkingsgraad van je verzekering verlagen. Voor auto’s tot 6 jaar oud is een all-risk autoverzekering vaak de beste keuze. Voor auto’s tussen de 6 en de 10 jaar is een beperkt casco verzekering echter vaak al voldoende. Je auto is te kostbaar om alleen WA te verzekeren, maar dit weegt niet op tegen de kosten die je zou hebben van een all-risk verzekering op jaarbasis. Is je auto ouder dan 10 jaar? Dan is een WA autoverzekering een goede keuze en betaal je niet teveel.
Je eigen financiële plaatje
Wanneer je voldoende buffer hebt om eventuele schade aan je auto die je zelf veroorzaakt hebt zelf te betalen, is een all-risk verzekering niet altijd nodig. Heb je deze ruimte niet, dan doe je er waarschijnlijk goed aan om een verzekering te kiezen met een hogere dekkingsgraad dan enkel WA-verzekerd. Op die manier voorkom je namelijk dat je op enig moment plotseling voor erg hoge kosten komt te staan. Met een aanvullende autoverzekering betaal je op jaarbasis meer dan wanneer je enkel voor een WA-autoverzekering kiest, maar het kan je een hoop ellende besparen wanneer je een keer een beroep moet doen op je verzekeraar.
Ook bij een leaseauto kan het geen kwaad om voor een all-risk verzekering te kiezen – mocht dit nog niet meegenomen zijn in je leasecontract. Zo voorkom je namelijk dat je bij schade of zelfs total loss je lening volledig af moet betalen.
De nieuw-/aanschafwaarde van je auto
Bij diefstal van je auto of wanneer je auto total loss wordt verklaard, verschilt het per type verzekering en aanschafjaar hoeveel van de nieuw- of aanschafwaarde van je auto je terugkrijgt. Bij een all-risk verzekering kun je doorgaans de nieuw- of aanschafwaarde van je auto tot 3 jaar terugkrijgen. Bij beperkt casco is dit vaak tot 1 jaar. Ben je WA verzekerd? Dan heb je helaas geen recht op een vergoeding van de aanschaf- of nieuwwaarde bij total loss of diefstal. Bepaal dus voor jezelf hoeveel risico je hierin wil lopen en of de mogelijkheid om de nieuw-/aanschafwaarde van je auto vergoed te krijgen opweegt tegen de kosten van de autoverzekering die je uiteindelijk kiest.
Blijf je autoverzekering vergelijken
Zodra je een autoverzekering afsluit, is het verstandig om deze ieder jaar opnieuw te beoordelen. Hoe oud is je auto inmiddels en past je verzekering nog bij deze leeftijd? Heb je onlangs een nieuw auto gekocht en is het verstandig om je dekkingsgraad te verhogen of volstaat je huidige verzekering nog? Stel jezelf deze vragen om te voorkomen dat je teveel betaalt of juist te weinig dekking hebt. Door autoverzekeringen te vergelijken en aanbieders te kiezen die verschillende mogelijkheden bieden, kun je altijd een verzekering kiezen die past bij jouw situatie.