Hoe kies ik de juiste douchewand? 0

Douchewand-kiezen

Douchewanden zijn verkrijgbaar in zoveel uitvoeringen en maten dat je er geen probleem mee zult hebben om er één te vinden die perfect bij je droombadkamer past. Douchewanden, ook wel inloopdouches genoemd, kunnen bijna overal in de badkamer worden geplaatst, als de situatie dit toelaat.

De hoek is de meest gebruikelijke positie voor een douchewand, maar je kan ook een wand tussen twee muren plaatsen om ruimte te besparen. Dit is dan een douchedeur. Het kiezen van de juiste douchewand is niet zo eenvoudig als je misschien denkt, daarom dit artikel om je in de goede richting te wijzen.

Waarom een douchewand?

Ten eerste is het belangrijk om te bepalen voor welk type badkamer de douchewand geschikt is. Is het voor een kleine of de grote badkamer?

In een drukke gezinsbadkamer moet de douchewand dagelijkse klappen en stoten kunnen weerstaan. Het is dus de moeite waard om dan voor kwaliteit en duurzaamheid te kiezen voor een meerprijs. Als het om een kleine badkamer gaat, kunt u kijken naar de wat kleinere opties.

Er zijn veel redenen waarom je een douchewand voor je badkamer zou moeten kopen. De belangrijkste reden is dat deze een stijlvolle en praktische douche-oplossing biedt. Het water van de douche spettert dan niet door de hele badkamer, wat ten goede komt aan het behoud van je overige badkamerproducten, zoals je badkamermeubel(s), spiegel, radiator enzovoort.

Het tegengaan wat waterspetters op de badkamervloer komt ook de veiligheid ten goede, doordat de vloer niet onnodig glad wordt. Met een douchewand stap je bovendien gemakkelijk in en uit en het is zeer makkelijk te onderhouden en schoon te maken. Veel voordelen dus!

Welke glasdikte is juist?

Douchewanden zijn gemaakt van een speciaal soort veiligheidsglas. Dit type glas is een must voor elke douchewand want het beschermt de gebruiker. Als het glas breekt dan vormen er geen scherven maar brokkelt het glas in kleine stukjes glas, hierdoor verklein je de risico op grote snijwonden. Dit glas is in verschillende diktes verkrijgbaar. Dit heeft natuurlijk impact op de prijs. Goedkopere douchewanden gebruiken 4 mm of 5 mm veiligheidsglas. Duurdere en betere douchewanden zijn voorzien van minimaal 6 mm, 8 mm veiligheidsglas of zelfs 10 mm veiligheidsglas.

4 mm of 5 mm veiligheidsglas

De minimale glasdikte voor frameloze douchewanden – 4 mm of 5 mm glas – biedt weinig kwaliteit, maar wordt vaak aangeboden voor een relatief lage prijs. Deze dikte wordt nauwelijks aangeboden in de markt hedendaags.

6 mm veiligheidsglas

Dit is een veilige, stevige en duurzame optie. Een meer veilige keuze dan 4 mm of 5 mm glas maar nog steeds een betaalbare keuze. Deze middenklasse optie is ideaal als u op zoek bent naar iets meer stevigheid dan glas met een dikte van de 4 mm of 5 mm.

8 mm veiligheidsglas

Een optie die ook nog redelijk betaalbaar is, is de 8 mm variant. Deze heeft de op één na hoogste dikte voor structurele integriteit voor een frameloze douchewand. Het is extreem sterk en duurzaam en naast het veiligheidsaspect is 8 mm dik glas perfect om luxe toe te voegen aan elke badkamer.

10 mm veiligheidsglas

De beste dikte voor veiligheidsglas is toch wel 10 m. Dit glas is uiterst robuust en veilig in je badkamer. Dit type glas kan tegen een stoot met redelijk veel kracht. De aanschafprijs is hoger maar kwalitatief levert dit ook wat het zou moeten.

We raden dan ook aan om bij douchewanden en inloopdouches voor glas van minimaal 8 mm of 10 mm dikte te kiezen gelet op de veiligheid van je gezin en met name kleine kinderen.

Easy Clean veiligheidsglas

Sommige douchewanden zijn voorzien van een speciale easy clean coating om het schoonmaken een fluitje van een cent te maken. Op het moment van productie in de fabriek wordt een speciale coating aangebracht op een enkele kant van het glas. Vanwege het feit dat alleen de binnenkant van douchewand nat wordt, wordt enkel één kant gecoat. Dit helpt om ophoping van vuil, aanslag, olie, kalkaanslag, vlekken en strepen te voorkomen, wat betekent dat de douchewand er als nieuw uitziet na iedere douchebeurt en zo zorgt dat je er veel langer plezier van hebt.

Douchewand met scharnieren en profielen

Zoals je ziet, zijn er verschillende opties met betrekking tot het glaswerk van een douchewand. Maar ook met de scharnieren en profielen is er ontzettend veel keuze. Allereerst kan je bijvoorbeeld kiezen uit verschillende soorten materialen. De meeste profielen en scharnieren zijn gemaakt van messing of aluminium. Beide varianten zijn dan verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals messing verchroomd en mat zwart. Daarnaast is er ook een RVS variant verkrijgbaar.

Bij het kiezen tussen verschillende scharnieren en profielen is het belangrijk om te letten op de kwaliteit. Bij gekleurde profielen is het verstandig om te kijken via welke methode ze zijn gekleurd. Dit heeft veel invloed op de duurzaamheid van de kleur. Messing verchroomd of poedercoating zijn hierbij de beste manieren om er langer plezier van te hebben. Het is mooi om alles in jouw badkamerinterieur te laten matchen. Kies je dus voor een douchewand met gekleurde profielen en scharnieren, zorg er dan voor dat de regendouche of inbouwdouche aansluit bij de rest.

Profielen en scharnieren zijn momenteel in de kleuren, chroom, mat zwart, RVS, goud, gun metal en brons te verkrijgen.

Met de bovenstaande tips hopen wij je te helpen met het kiezen van de juiste douchewand of douchedeur voor je badkamer. Wanneer je er niet uitkomt, is het altijd goed om een badkamerspecialist om advies te vragen.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline