Houtworm herkennen: hier moet je op letten 0

Houtworm herkennen: hier moet je op letten

Hoe kun je houtworm herkennen? Sinds een tijdje zie je steeds vaker zwarte gaatjes in je houten meubels verschijnen. In eerste instantie denk je dat het geen kwaad kan, maar toch zie je dat het iedere week een beetje erger wordt. Is het hout aan het slijten? Of heb je misschien last van houtknagers? En hoe weet je dan met welk soort ongedierte je te maken hebt? Laat staan hoe je deze kunt bestrijden? Het enige wat zeker is, is dat er niets van het hout overblijft als je dit niet snel bestrijdt. De kans is namelijk groot dat je te maken hebt met houtworm of boktor. Voordat je de houtworm of boktor kan bestrijden, moet je wel weten welke van de twee zich hebben genesteld in je houten meubels. Daarom lees je hier hoe je houtworm en boktor kan herkennen en bestrijden.

Wat is houtworm?

De term houtworm wordt gebruikt om alle houtborende kevers aan te duiden. De term houtworm kan hierdoor soms een beetje verwarrend zijn. Met een houtworm wordt meestal de larf van een houtwormkever of het doodskloppertje bedoeld. De larven van de houtwormkever nestelen zich in het hout en richten schade aan, omdat ze gangen boren in het hout. Hierbij gaat het voornamelijk om zacht hout. De gangen zien eruit als strepen in het hout, maar je kunt ook gaatjes in het hout zien. Dat zijn namelijk de openingen waardoor de houtwormkever weer naar buiten vliegt. Een volwassen houtwormkever leeft daarentegen niet in het hout en is niet gevaarlijk. 

Naast de normale houtworm, bestaat ook de grote houtworm. De grote houtworm heeft een lengte van ongeveer 11 millimeter, terwijl de normale houtworm een lengte heeft van 6 millimeter. 

Houtworm herkennen: hier moet je op letten

Wat is boktor?

Een boktor is een klein kevertje dat zijn larven legt in hout. Er zijn meer dan 33.000 soorten boktorren. De larve van een boktor doet er maar liefst vier jaar over om zich te ontwikkelen tot een volwassen boktor. Net als de houtworm, leeft de boktor zelf niet in het hout. De larven van de boktor doen dat echter wel. De larven van de boktor komen veel voor in houten meubels, dakconstructies en bomen. Deze larven zijn namelijk herbivoor, wat betekent dat ze leven van plantaardig voedsel, met name hout of dood hout. De larven van de boktor boren kleine gaatjes in het hout, waardoor het hout beschadigd raakt. Ook kunnen de larven hierdoor plantenziektes verspreiden. Je wil de boktor daarom liever niet in je huis of tuin vinden. De boktor zelf is gelukkig niet gevaarlijk. 

Houtworm herkennen: hier moet je op letten

Hoe kun je houtworm herkennen?

De volwassen houtwormkever is gelukkig makkelijk te herkennen. Het diertje zelf is donkerbruin gekleurd met een grootte van ongeveer 3 tot 4 millimeter. Het belangrijkste kenmerk van de aanwezigheid van houtworm is de gaatjes in het hout, ook wel de uitvliegopeningen genoemd. Deze gaatjes zijn vaak 2 tot 4 millimeter groot en ze zijn vooral in het zachte, onbehandelde hout te vinden. De kleur van de houtworm is meestal crème-achtig met een zwarte of bruine kop. Het wordt echter lastiger om de larven van de houtwormkever – de houtworm – te herkennen. De larven zijn namelijk een miniatuurversie van een grotere houtworm. Zie je dus een klein wormpje op het hout zitten met daaromheen een aantal gaatjes in het hout? Dan heb je waarschijnlijk te maken met de houtworm en doe je er goed aan om een specialist in te schakelen. De larven van de houtwormkever zijn ook te herkennen aan het eventueel aanwezige boormeel. Boormeel is het hout in poedervorm – een soort zaagsel – dat naar buiten wordt geboord door de larven van de houtworm. Om te kijken of er sprake is van boormeel, kun je een zwart papiertje onder het betreffende hout leggen. Hierdoor kun je makkelijk zien of er boormeel op het papier valt. Verder kun je de aanwezigheid van houtworm ook herkennen aan kevers in de omgeving. Zie je regelmatig kevers in een bepaalde ruimte? Dan is er mogelijk kans op houtworm. De kever is namelijk op zoek naar een plekje in het hout om de larven – de houtworm – in te leggen. 

Hoe kun je boktor herkennen? 

De boktor en de houtwormkever kunnen sterk op elkaar lijken, met name de larven zijn lastig te onderscheiden. Een volwassen boktor verschilt daarentegen wel van een volwassen houtwormkever. Een boktor vrouwtje is ongeveer 20 tot 25 millimeter lang en een mannetje is ongeveer 8 tot 16 millimeter lang. De boktor is zwart van kleur en hij heeft langere poten en voelsprieten dan de houtwormkever. Ook de boktor kun je herkennen aan de kleine zwarte gaatjes in het hout. De kevertjes vliegen door deze gaatjes weer naar buiten. Aangezien de boktor er wel vier tot tien jaar over kan doen om uit te vliegen als een volwassen kever, is het hout tegen die tijd al heel erg aangetast. Daarnaast kun je de boktor herkennen aan het geluid. Wanneer je heel stil bent, hoor je de boktor zachte knaaggeluiden maken terwijl hij zich door het hout heen boort. Op een zomeravond heb je de meeste kans om dit geluid te horen, want dan is de boktor het meest actief. Verder kun je de boktor – net als de houtworm – herkennen aan het zaagsel (of boormeel) wat de boktor achterlaat. Als er boormeel op het papiertje ligt, is de boktor nog actief in het hout. 

Het belangrijkste verschil tussen houtworm en boktor

Als de larven van de houtwormkever en de boktor zo sterk op elkaar lijken, wat is dan het voornaamste verschil tussen beide kevertjes? Het verschil zit hem met name in de aantasting van het hout. De houtworm laat ronde gaatjes achter, terwijl de boktor ovale gaatjes boort. Ook zijn de gaatjes van de houtworm kleiner dan die van boktor. Verder tast de boktor het hout in de kern aan, terwijl de houtworm net onder het oppervlak van het hout zit.

Voorkomen van houtworm en boktor 

Omdat de houtworm en de boktor veel schade kunnen aanrichten in en rondom huis, is voorkomen beter dan bestrijden. Gelukkig zijn er verschillende manier om te voorkomen dat de houtwormkever en de boktor hun larven in jouw hout leggen. Allereerst moet je erg voorzichtig zijn met het gebruik van haardhout. Vaak wordt haardhout namelijk gewoon naar binnen gebracht en naast de openhaard neergelegd, waar het een lange tijd blijft liggen. Omdat haardhout meestal uit het bos komt en onbehandeld is, komen de houtworm en de boktor vaak via deze weg naar binnen. Daarom is het belangrijk om het haardhout altijd goed te controleren op de kenmerken van houtworm en boktor. Voor al het andere hout in een woning geldt eigenlijk hetzelfde. Het is belangrijk om hout altijd te controleren voordat je het naar binnen haalt. Ook tweedehands meubels kunnen een bron van houtworm of boktor zijn. Nieuw, onbewerkt hout kun je beter zelf nog bewerken met een beschermende verflaag, zoals beits, lak of vernis. Tot slot is het belangrijk om de verwarming in huis niet boven de 25 graden te zetten, daar zijn de houtworm en de boktor namelijk gek op. 

Houtworm en boktor bestrijden

Is het niet gelukt om binnenkomend hout vrij te houden van houtworm of boktor? Dan kun je altijd nog overgaan op bestrijding van het ongedierte. Houtworm of boktor bestrijden is noodzakelijk, omdat ze grote schade kunnen aanrichten aan je houten vloeren, meubels en andere houten voorwerpen. Het is belangrijk om bij twijfel altijd een expert in te schakelen, want je weet nooit hoe snel de beestjes zich verspreiden of hoe lang ze er al zijn. Houtworm of boktor bestrijden laat je het beste over aan een ervaren boktorspecialist. Natuurlijk kun je zelf aan de slag gaan met bestrijdingsmiddelen uit de winkel, maar een specialist heeft de juiste kennis, kunde en middelen om snel en effectief de houtworm of boktor te bestrijden. Een specialist kan bijvoorbeeld goed achterhalen waar de hele houtworm-familie zich bevindt, zodat alles effectief wordt verwijderd. Zelf is dat lastig te achterhalen, waardoor het kan gebeuren dat je een deel laat zitten en je alsnog veel schade oploopt aan meubels, vloeren of kozijnen. Kies dus altijd voor een expert op het gebied van ongediertebestrijding. 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline