De hedera als bodembedekker. 0

De hedera is een kruipende of een klimmende plant. Het is een plant die van nature voor komt op de Atlantische eilanden, Europa, Afrika en Japan. Plant je de hedera bij een boom of rots? Dan kan de plant met gemak 25 tot 30 meter omhoog klimmen. De hedera heet twee soorten blad. Je heb de gelobde bladeren bij de jong kruipende en klimmende planten en bij de volwassen zijn de bladeren ongelobd. Er zijn nog meer verschillen tussen de jonge en volwassen scheuten. Een jonge scheut is slank, flexibel en hebben kleine wortels. De volwassen scheuten, zijn dikke takken die zelfdragend zijn en geen wortels meer hebben.

hedera-hibernica

De hedera heeft ook prachtige kleine bloemen. Deze bloemen bloeien in de late herfst. Deze bloemen trekt de bijen en andere insecten omdat de ze rijk aan nectar zijn. Na de bloemen komen de vruchten. Dit zijn zwarte bessen die rijp zijn aan het eind van de winter. Dit is een belangrijke voedselbron voor vogels in de winter. Voor mensen zijn deze besjes giftig. De hedera is een populaire klimplant. Het is dan ook een veel voorkomende klimplant in de Nederlandse tuin. Je ziet hem veel tegen lelijke muren of schuttingen. Een hedera kan je muur aantasten. Dit kan alleen als de muur scheuren of voegen heeft waar de wortel houvast in heeft. Het zal je muur sneller doen afbreken. Er zijn ontzettend veel soorten hedera. We lichten er twee uit. De hedera helix en de hedera hibernica.

Als eerste de hedera Helix

De hedera helix is een klimop met kleine blaadjes en wordt vaak ook als bodembedekker gebruikt. Het word ook wel de eiloof genoemd.  De kleine blaadjes staand wij uit en hebben een leerachtige uitstraling. En is een zeer winterharde plant. Het zal zonder problemen de – 34 graden Celsius verdragen. Het is een heel sterk klimop soort. De hedera helix word gebruikt als klimplant maar ook als een bodembedekker.

Het is een snel groeiende plant. Hierdoor is het ene uitstekende plant om haag elementen, schuttingen of een muur te laten begroeien. In de herfst zal deze plant zwarte besjes krijgen. Deze zijn niet eetbaar voor mensen maar de vogels zullen hier zeker van genieten. Je kunt de hedera helix eigenlijk overal planten. Wel is het belangrijk dat het een voedselrijke en vochtige grond is. Hij voelt zicht thuis in volle zon maar ook in de schaduw vind hij een prima plaats. Staat hij in de zon dan kunnen de zijtakken gaan bloeien in september. Dit zullen kleine geel / groene bloemetjes zijn. Ook in de winter zal de Hedera helix een prachtige groene plant in je tuin zijn. Wil je hem snoeien doe dit dan in maart.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline