Isoleren van de woning 0

woning isoleren

Bij duurzaam wonen kun je denken aan het isoleren van je woning. Hierdoor neemt je gasverbruik af en ben je beter bestand tegen de koude of warme lucht van buiten. Hoe ouder je woning is des te meer baat je hierbij hebt. Er zijn verschillende manieren om je woning te isoleren, hieronder de meest voorkomende manieren van isoleren.

Dakisolatie

Dakisolatie zorgt ervoor dat de warmte beter in huis blijft omdat warmte van nature opstijgt. Er zijn verschillende manieren om het dak te isoleren: de binnen- en buitenzijde van een schuin dak, een plat dak en de zoldervloer.

Schuin dak isoleren

Een schuin dak kan zowel aan de binnen- als buitenkant geïsoleerd worden. Het isolatievermogen van het materiaal dat gebruikt wordt is erg belangrijk. Bij het isoleren van de buitenzijde van het dak wordt de hele dakconstructie beschermd tegen vocht en kou, daarom wordt het ook wel de ‘warm dak’-methode genoemd.

Plat dak isoleren

Een plat dak kun je op drie manieren isoleren:
– Het isolatiemateriaal kan aan de binnenzijde van de dakconstructie worden geplaatst.
– De isolatie kan op de constructie worden geplaatst en daarna worden afgedekt met dakbedekking.
– De laatste optie is om isolatiemateriaal op de dakbedekking te leggen.

Zoldervloer isoleren

Wanneer je de zolder niet gebruikt als leefruimte kun je ervoor kiezen om deze te isoleren, hierdoor hoeft deze niet verwarmd te worden.

Het isoleren van je plafond

Ook kun je ervoor kiezen om je plafond te isoleren. Door plafondisolatie hou je de warmte (net als bij dakisolatie) goed binnen en verminder je daarbij ook geluiden. Een plafond isoleren is vergeleken bij spouwmuurisolatie of dakisolatie ook relatief goedkoop. Niet alleen in de winter maar ook in de zomer bied een goed geïsoleerd plafond een groot voordeel. De warmte van buiten komt namelijk in de zomer ook niet naar binnen.

Muren isoleren

Naast het isoleren van het plafond kun je ook de muren van de woning isoleren. Hier zijn drie manieren voor:

Spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie wordt de spouw, dit is de open ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, opgevuld met isolatie. Isolatiemateriaal om hiervoor te gebruiken is glaswol, EPS-parels, PUR-isolatie of steenwol. Het grote voordeel van spouwmuurisolatie is dat er geen grote breekwerken nodig zijn. De woning zal zowel van binnen als van buiten dezelfde aanblik aanhouden.

Buitenmuur isoleren langs buiten

Als er geen spouw aanwezig is kun je de buitenmuur het beste via de buitenkant isoleren. Je kunt deze laag aanbrengen zonder dat je binnenruimte verliest. Na de laag isolatie wordt de gevel met een nieuwe gevelbekleding afgewerkt.

Buitenmuur isoleren langs binnen

Het is ook mogelijk om vanuit de binnenkant te isoleren maar dit heeft een paar nadelen. Je verliest namelijk binnenruimte en er kunnen koude bruggen ontstaan. Koude bruggen zijn zwakke schakels in de buitenschel van de woning, deze zorgen voor warmteverlies wat zorgt voor condensatie en geurhinder en schimmel.

Kortom, er zijn veel verschillende manieren om je woning te isoleren. Hierdoor zal je energieverbruik afnemen en je wooncomfort toenemen. Als je de woning misschien wil gaan isoleren dan is het verstandig om je te oriënteren op welke manier het beste bij jouw woning past. Wil je nog meer besparen? Kijk dan ook eens op de energievergelijker van Independer of je nog steeds bij een voordelige leverancier zit.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline