Kan mijn zonnestroominstallatie noodweer aan? 0

Kan mijn zonnestroominstallatie noodweer aan

Zonnepanelen worden dagelijks blootgesteld aan de grillen van de natuur, zoals hagel, storm en strenge vorst. Maar kan een zonnestroominstallatie dit noodweer wel aan? Je wilt namelijk niet dat je investering in 1 dag tijd verdampt. Gelukkig gebeurt dat ook niet. In dit artikel lees je waarom.

Zonnepanelen en hagelstormen

Hagelstenen kunnen vernietigend werken. Gelukkig zijn zonnepanelen van gehard glas gemaakt, dat tot wel 5 keer sterker is dan gewoon glas. Het geharde glas wordt onderworpen aan zogenaamde hagelbestendigheid testen, waarbij hagelstenen met een diameter van enkele centimeters met meer dan 80 km/u op de zonnepanelen worden geschoten. Ieder gecertificeerde zonnepaneel heeft zo’n test doorstaan. Toch bestaan er risico’s

In extreme gevallen, bijvoorbeeld bij zeer grote hagelstenen, kan er toch zichtbare en onzichtbare schade ontstaan. Bij zichtbare schade breekt het glas, bij onzichtbare schade breken de zonnecellen. Dit merk je pas na enkele dagen, omdat de opbrengst aanzienlijk afneemt. Gelukkig komen hagelstormen van deze omvang vrijwel nooit in Nederland voor, en is de schade vaak gedekt door de opstalverzekering. Weinig reden tot zorgen, dus.

Vorst en sneeuw zijn geen probleem

In de wintermaanden is de opbrengst van zonnepanelen een stuk lager. Wanneer ze bedekt zijn met een laag sneeuw en vorst, leveren ze al helemaal geen energie meer op. Het energieverlies blijft gelukkig beperkt, omdat zonnepanelen in de winter sowieso minder opbrengen. Ook blijft sneeuw in Nederland meestal niet zo lang liggen, zodat je zonnestroominstallatie relatief snel weer energie kan opwekken.

Ballast tegen de wind

Sommige stormen richten een enorme ravage aan, waarbij ook zonnepanelen het soms zwaar te verduren krijgen. Hier hebben installateurs wat op bedacht: ballast. Dit is een extra gewicht dat aan de installatie bevestigd wordt. Door dit extra gewicht blijft de installatie beter liggen. Ook worden installaties soms aan de zijkant afgesloten, zodat de wind minder goed onder de panelen kan komen. Zo is het risico op beschadiging van de panelen bij storm minimaal. 

De beste verzekering voor je zonnestroominstallatie is een professionele en deskundige installateur. Bij Zonnestroom Nederland staan we hier garant voor. En voor de uitzonderingsgevallen helpen we je ook met een verzekering op maat. Zo ontzorgen we je van begin tot eind. Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Vraag dan vrijblijvend een adviesrapport aan!

Meer informatie? Bekijk onze kennisbank.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline