Op gas of inductie koken? De voor- en nadelen op een rijtje! 0

Op gas of inductie koken? De voor- en nadelen op een rijtje!

Kook jij op gas of inductie? Deze vraag zal je vast wel eens hebben gekregen. Op het moment zelf lijkt het een vraag die eenvoudig te beantwoorden is. Later, wanneer je gaat denken, besef je dat het eigenlijk gek is dat je direct voor deze manier van koken hebt gekozen. Je weet immers vrijwel niets over de voor- en nadelen van het alternatief. Als je een nieuwe keuken gaat koken of misschien zelfs wel een nieuwe woning betrekt, is dit een mooi moment om de verschillende opties nog eens te bekijken. Natuurlijk ziet die siemens inductie plaat er heel mooi uit, maar levert deze ook het gewenste effect?

Over één ding kunnen we je in elk geval al geruststellen. Wat je ook kiest: het eten zal er echt niet anders van smaken. Wel zijn er duidelijke verschillen in het gebruiksgemak. Wij zetten voor jou alle voor- en nadelen op een rijtje.

Koken op gas

Koken op gas is misschien wel de meest vertrouwde vorm van koken. Je draait het fornuis open, voelt de warmte en je waant je direct in de keuken van je ouderlijke woning. Veruit de meeste mensen koken tegenwoordig nog op gas. Toch zien we dat in de meeste nieuwe keukens toch voor een inductieplaat gekozen wordt, ondanks de nostalgie van het gasfornuis. Dit komt omdat koken op gas ook wel wat nadelen kent:

  • Op gas koken zal uiteindelijk verleden tijd worden. De overheid is immers naar een gasloze toekomst op weg. Als je bij de aanschaf van een nieuwe keuken direct op deze toekomst voorbereid wilt zijn, doe je er dan ook goed aan om toch voor inductie te kiezen.
  • Geen efficiënt energieverbruik en een verbranding die slecht is voor het milieu.
  • Op gas koken kan gevaarlijk zijn. Je kookt immers op open vuur en bij het niet dichtdraaien van het fornuis ligt koolstofmonoxidevergiftiging op de loer.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat er ook voordelen zijn. Zo is koken op gas goedkoper dan elektrisch koken en warmen de pannen heel snel op als ze op hoog vuur worden geplaatst. Daarnaast hoef je geen speciale pannen aan te schaffen.

koken op gas

Inductie

Ovens, magnetrons, waterkokers, koffiezetapparaten, allemaal elektrische apparaten die het leven in de keuken zo eenvoudig maken. Met een oven maken we de heerlijkste ovenmaaltijden, bakken we geweldige cakes of laten we onze creativiteit de vrije loop. Elektriciteit heeft ons leven in de keuken verrijkt. Waarom dan ook niet koken op elektriciteit? Inductie is de afgelopen jaren enorm gegroeid in populariteit. Alhoewel nog steeds meer dan de helft van de Nederlanders op gas kookt, zien we ook dat dit aantal razendsnel afneemt. Dat is niet zo vreemd, want inductie kent talloze voordelen. Wij zetten de belangrijkste op een rijtje:

  • Een inductieplaat is ideaal met kleine kinderen, omdat de plaat zelf niet warm wordt. Hierdoor kan je je hand niet zomaar verbranden als je deze op de plaat legt. Wel zo veilig!
  • Het is veel nauwkeuriger om de temperatuur van je pannen te bepalen. Met de digitale standen op de inductieplaat weet jij precies hoe warm ze worden.
  • Een inductieplaat is vaak veel eenvoudiger schoon te maken, omdat de plaat zelf niet warm wordt en daardoor restjes eten ook niet aan kunnen koeken.

Natuurlijk is de kostprijs van een inductieplaat wel duurder, maar daar tegenover staan wel talloze voordelen. Ook moet je rekening houden met een stijging van de elektriciteitsprijs. Al zal die extra twaalf euro per jaar te verwaarlozen zijn. Let wel op dat je nieuwe pannen nodig hebt als je voor het eerst op inductie gaat koken. De pannen die je hebt gebruikt op een gasfornuis, zijn hier niet voor geschikt!

siemens inductieplaat

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline