De zolder veranderen in een slaapkamer 0

de zolder veranderen in een slaapkamer

Menig zolderruimte wordt niet gebruikt. Tenminste, niet functioneel. Dikwijls worden niet gebruikte zolderruimtes juist gebruikt als opslagplaats. Wanneer je dan ooit eens gaat verhuizen, komen alle spullen uit een ver verleden weer tevoorschijn, om dan alsnog weggegooid te worden. Misschien dat het daarom ook wel veel beter is om de zolder juist zinvol te gebruiken door er bijvoorbeeld een slaapkamer van te maken. Al moet je wel aan enkele zaken denken als je je zolder tot een slaapkamer gaat ombouwen.

Zorg voor goede isolatie

Woon je in een ouder huis en is de zolder altijd al een ondergeschoven kindje geweest? De kans is dan groot dat je zolder nog niet geïsoleerd is. Niet alleen is isolatie verstandig, wanneer je een slaapkamer gaat maken. De overheid is momenteel volop aan het stimuleren om woningen energiezuinig te maken. Het is dus voor je gehele huis, maar ook voor je portemonnee goed om je zolder te isoleren. Isoleren is ook een goed moment om het dak na te kijken of deze nog goed is en geen lekkages heeft. Je kunt tegelijkertijd eventueel een dakreparatie uitvoeren.

Maak de zolder ruim en licht

Een zolder is door de schuine wanden vaak al krap genoeg. Om er een fatsoenlijke slaapkamer van te maken maak je de zolderruimte zo groot mogelijk. Eventuele tussenwanden moet je eruit slopen en heel veel ruimte en licht creëer je door het plaatsen van een dakkapel. Vooral als je de dakkapel aan de achterkant van de woning plaatst, is een vergunning niet meer nodig. Er zijn nog woningen waar de cv ketel op zolder staat en dat neemt extra ruimte in. Bekijk je cv ketel eens of deze aan de moderne eisen voldoet, anders is dit misschien tijd om een nieuwe cv ketel te kopen die zuiniger is maar ook makkelijker weggewerkt kan worden en geen ruimte inneemt.

Slimme indeling met inbouwkasten

Op een zolder is niet altijd ruimte om grote kasten neer te zetten. Toch bestaat een zolder vaak uit nissen en hoeken die je nooit gebruikt. Gebruik deze loze ruimtes functioneel door er kastruimtes van te maken. Zo creëer je enorm veel opbergruimte en je lost je probleem met loze ruimte op. Met behulp van schotten creëer je ook nog extra ruimte op plekken waar je anders toch geen spullen had neergezet.

Maak de trap veilig

Als je de zolder nog niet als slaapkamer gebruikt, is het ook vast geen prioriteit geweest om de trap naar zolder veilig te maken. Zodra je besluit een slaapkamer op zolder te maken, is het wel fijn als de trap veilig is. Zorg voor een traphekje en verf de trap eventueel met een laag anti-slip verf zodat je niet zomaar uitglijdt.

Gebruik lichte kleuren

Door de zolder te schilderen met lichte kleuren verf, creëer je optisch veel meer ruimte. Nu hoeft de kamer heus niet ziekenhuis-wit geverfd te worden, maar kies voor een mooie combinatie tussen pasteltinten van lichte kleuren. De zolder is waarschijnlijk al lang genoeg een donkere en nietszeggende plek geweest. Houdt het daarom zo licht mogelijk. Wanneer je de trap naar de zolder betreedt zul je in een zee van ruimte terechtkomen, hoe klein de zolder ook is.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline