Terras aanleggen en inrichten 0

terras aanleggen

Op een terras kun je op mooie zomerdagen lekker relaxen als je thuiskomt uit je werk of als je een dagje vrij bent, en in het weekend kun je er gezellig samen lunchen met vrienden of familie. Om dit zo aangenaam mogelijk te maken bespreken wij in dit artikel een aantal zaken om over  na te denken bij het aanleggen en inrichten van je terras.

Locatie van het terras

De eerste stap is het bepalen van de locatie van het terras in je tuin. Veel mensen kiezen voor een terras dat aan het huis grenst, maar dat hoeft natuurlijk niet per se. Je kunt ook kiezen voor een op zichzelf staand terras ergens in je tuin, of als je een vijver of zwembad in je tuin hebt kun je het terras ook daarbij plaatsen.

Verder is het ook belangrijk om rekening te houden met de zon bij het kiezen van een locatie van je terras. Zit je niet graag in de volle zon, kies dan voor een terras aan de schaduwzijde. Wil je juist wel zoveel mogelijk zon op je terras, kies dan voor een terras aan de zonzijde. Het is dan echter wel verstandig om ook iets van zonwering bij je terras te plaatsen, want het is natuurlijk niet goed om te lang in de volle zon te zitten.locatie terras

Oppervlakte

Het is belangrijk om goed na te denken over de oppervlakte van je terras, en dit is natuurlijk grotendeels afhankelijk van waar je het terras voor wilt gaan gebruiken, en met hoeveel personen. Gaat het om een terras om op te zonnen met je partner? Dan is een klein terras waarop je twee ligstoelen, een parasol en eventueel wat planten kwijt kunt waarschijnlijk wel voldoende. Maar als je het terras bijvoorbeeld wilt gebruiken om samen te eten met vrienden en familie dan heb je natuurlijk meer ruimte nodig voor een tafel die groot genoeg is en voldoende stoelen.

Bestrating

Welke bestrating wil je gebruiken voor je terras? Je kunt kiezen uit veel verschillende soorten bestrating, enkele voorbeelden zijn terrastegels, klinkers, grind of vlonderplanken. Enkele zaken om rekening mee te houden bij het maken van een keuze zijn de uitstraling van het materiaal, de hoeveelheid onderhoud die nodig is en natuurlijk de prijs.

bestrating terras

Zonwering

Wanneer je terras niet in de schaduw ligt is het een goed idee om iets van zonwering aan te brengen, zodat je ook de mogelijkheid hebt om even uit de zon te gaan zitten. Enkele voorbeelden van zonwering zijn een parasol, een knikarmscherm of een terrasoverkapping. Het voordeel van een terrasoverkapping is dat deze niet alleen beschermt tegen de zon, maar ook tegen andere weerselementen zoals regen en wind.

Verlichting en verwarming

Wil je ook ‘s avond van je terras kunnen genieten dan is het een goed idee om na te denken over verlichting en verwarming bij je terras. Qua verlichting kun je het beste kiezen voor sfeerverlichting en niet voor al te sterk en fel licht, zo zit je niet in het donker maar blijft het wel lekker gezellig. Enkele zaken waar je voor kunt kiezen als verwarming van je terras zijn een vuurkorf, buitenhaard of terrasverwarmer.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline