Tips om je tuin herfst-klaar te maken 0

Tips om je tuin herfst-klaar te maken

De zomer is weer voorbij en dat betekent dat de herfst zich langzaam zal gaan nestelen in onze tuinen. Voor je weet ligt je tuin dan ook weer vol met bladeren en zullen al je bloemen en planten langzaam weer hun levendigheid verliezen. Dit is uiteraard erg jammer voor het aanzicht van je tuin. Nu het nog niet extreem koud en regenachtig is, is het dan ook de hoogste tijd om je tuin klaar voor de herfst te maken. Dit kun je uiteraard door een hovenier laten doen, bijvoorbeeld door Geerts & Groenendaal Hoveniers, maar dit kun je ook zelf doen. In deze blog lees je een aantal tips hoe je dit het beste aan kan pakken.

Snoeien en maaien

Om te beginnen is het belangrijk om je tuin een opknapbeurt te geven. Dit houdt in dat je aan de slag kan met snoeien en maaien. Heb je heesters en/of heggen in je tuin staan? Zorg dan dat je deze even goed kortwiekt. Over het algemeen geldt dat je ongeveer wel driekwart weg kan halen. Zo voorkom je dat ze verwilderen tijdens de herfst en kan je zo mooi fris en netjes houden. Bij hagen is het wel belangrijk dat je bovenkant openhoudt, vooral tijdens de winter. Zo kan er voldoende frisse lucht bij en kun je voorkomen dat er rotting optreedt.

Ben je klaar met je heggen en heesters snoeien? Dan is kun je beste ook nog even je grasmaaien. Zorg wel dat je eerst het gevallen blad weghaalt voordat je hieraan begint. Je kunt je gras het beste niet korten maaien vijf centimeter. Zo kunnen ze nog helpen voorkomen dat de zon het onkruid kan bereiken.  

Maak een winter moestuin

Hou je van tuinieren? Dan hoef je in herfst en winter ook zeker niet stil te zitten. Je kunt dan namelijk zelf een winter moestuintje aanleggen. Zo kun je je hobby ook in de koude maanden uit blijven voeren en kun je meteen genieten van heerlijke verse groentes. Groentes zoals veldsla, spinazie, andijvie en natuurlijk de winterpeen zijn uitermate geschikt om in de winter te verbouwen in eigen tuin. Je kunt hiervoor in het najaar beginnen met zaaien en voor je het weet geniet je in de winter van een heerlijke stamppot uit eigen tuin!

Denk ook aan de vogels

Tot slot is het nog een leuk idee om wat voor de vogels te doen in je tuin. Zij hebben in de winter moeite met het vinden van een warme slaapplek of zelfs van eten. Je kunt ze hierbij helpen door een leuk vogelhuisje neer te hangen en hier en daar ook wat vogelvoer. Zorg wel dat je deze op een tactische plek neerhangt, zodat roofvogels of katten er niet gemakkelijk bij kunnen. Je zult zien dat vogels dan maar al te graag jouw tuin komen bezoeken in de koudere maanden. Dit is niet alleen fijn voor de vogels, maar geeft jouw tuin in de herfst en winter ook nog wat extra sfeer. Win-win situatie dus!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline