Tips voor het inrichten van een kinderkamer 0

Tips voor het inrichten van een kinderkamer

Een kinderkamer is een plek waar uw kind zich veel zal begeven. Waar baby’s en pasgeborenen zo’n 14 tot 18 uur per dag slapen, zal uw peuter of kleuter ongeveer de helft van een etmaal in zijn of haar bed doorbrengen. Als uw kind wakker is of wordt, is het leuk om wakker te worden op een veilige en vrolijk uitziende plek. Als ouder wilt u dat uw kind zorgeloos kan genieten in de kinderkamer. Naast dat het belangrijk is voor de ontwikkeling van uw kind om in een veilige, vertrouwde omgeving te slapen, voelt u zich trots als ouder wanneer uw kind in een betoverende kinderkamer slaapt. In deze blog kunt u lezen waarop u moet letten bij het inrichten van een kinderkamer.

Bepaal uw budget voor de kinderkamer

Een eerste stap die u moet nemen is uw budget voor de kinderkamer bepalen. Afhankelijk hiervan, zult u hier en daar een concessie moeten doen. Een complete kinderkamer inrichten kan van enkele honderden euro’s, makkelijk oplopen tot en met vijf duizend euro. Wanneer u weet wat u wilt besteden aan de kinderkamer, kunt u gemakkelijker gericht op zoek gaan naar de meubelwinkel die spullen verkoopt, passende binnen uw budget.

Bepaal de levensduur, hoe lang het mooi moet zijn

Bovendien is het zeer praktisch om vast te stellen hoe lang u de kinderkamer niet wil wijzigen qua inrichting. Uw kind moet het leuk blijven vinden om in de slaapkamer te zijn. Hoe langer uw kind kan doen met de inrichting, hoe minder geld u dit doorgaans zal kosten.

Wanneer u een lange levensduur belangrijk vindt, kunt u het beste kiezen voor meubelstukken in neutrale kleuren. Meubels vervangen is een stuk duurder dan het aanpassen van decoratieve stukken zoals het behang, een sfeerlamp of een kinderdekbedovertrek.

Denk na over welke meubels u wilt aankopen

Een fijn en comfortabel kinderbed vormt de basis van een kinderkamer. Zorg er daarom voor dat u hier veel aandacht aan besteedt. Kies voor een matras dat goed aansluit bij de slaapwijze, lichaamsgewicht en leeftijd van uw kind. Een ander meubelstuk dat van groot belang is voor uw kind, is een opbergmeubel voor kleding. Een kledingkast kan niet ontbreken in de kinderslaapkamer. Daarnaast is een nachtkastje naast het bed erg fijn. Waar u of uw kind spullen op of in kunnen leggen. En een tafellamp kan worden geplaatst, zodat uw kind binnen handbereik licht heeft. Denk er ook aan dat u het speelgoed van uw kind kunt opbergen.Wanneer u graag heeft dat uw kind zelfstandig bij het speelgoed kan, is het aan te raden om hiervoor lage kasten te gebruiken. Uw kind gaat mogelijk anders klimmen bij hoge kasten. Met vallen tot gevolg. Andere meubelstukken zoals een kinderbureau of kindertafel en stoeltjes zijn optioneel, al kan een kinderbureau worden aangeraden wanneer uw kind een leeftijd bereikt waarbij het huiswerk moet maken.

Valkuil: maak de kinderkamer niet te druk

Het is verleidelijk om een kinderkamer te voorzien van vele kleurrijke meubelstukken, in de favoriete thema’s van uw kind. Een valkuil hierbij is dat u de slaapkamer te druk kan inrichten. Wanneer dit het geval is, zal uw kind slechter slapen in de kinderkamer. Uw kind krijgt dan te veel indrukken en impressies. Zorg voor een goede balans in de kinderkamer. Ga gerust voor enkele kleurrijke meubelstukken, maar zorg anderzijds voor meubilair en/of muren die rust geven.

Zorg voor goede verlichting

Meestal wordt een kinderkamer voorzien van een plafonnière en een tafellamp. Tafellampen zijn voor kinderen in veel speciale dessins verkrijgbaar. Let erop dat de lampen voldoende licht geven, en de kleurtemperatuur juist is voor de sfeer die u wilt meegeven. Een lage kleurtemperatuur van 3000 Kelvin geeft warm licht, waar een lamp van 4000 Kelvin een helderder en meet wit licht zal geven. Het laatstgenoemde licht is scherper, wat handig is om details te zien. Het nadeel van scherper licht is dat het je wakker maakt en wordt beschouwd als minder gezellig.

Muurkleuren- en decoratie

Tenslotte bepaalt de kleur voor de muren en hoe u de kamer verder decoreert voor een groot deel de sfeer van de kinderkamer. Veelal loont het om eerst de kleuren van de muur te bepalen, om vervolgens gericht op zoek te gaan naar de meubelstukken die passen bij deze kleurstellingen en gekozen wanddecoratie. Andersom kan echter ook. U kunt eerst een kinderbed aanschaffen en vervolgens nadenken welke meubelstukken bij dit bed passen. En vervolgens de kleuren van de muren hierop af te stemmen. De keuze is aan u! Door de kinderkamer aan te kleden met leuke accessoires zoals een kleedje op de grond of leuke knuffel op de plank, voelt de kinderkamer warmer en speelser aan.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline