4 tips voor duurzaam wonen 0

4 tips duurzaam wonen

Duurzaam wonen speelt een steeds belangrijkere rol in de meeste Nederlandse gezinnen. Nu de overheid ons steeds meer duidelijk maakt dat verandering noodzakelijk zijn, zien we ook dat meer mensen de noodzakelijke stappen ondernemen. Gelukkig hoeft het energiezuiniger maken van een woning helemaal niet lastig te zijn. Er zijn geen grootschalige aanpassingen nodig om jouw woning zo energiezuinig mogelijk te maken. Zelfs in de meest kleine keukens kun je verschil maken. De kleinste veranderingen kunnen hierbij al een groots effect hebben. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Ben jij benieuwd hoe je duurzaam kunt wonen? In dit artikel geven we 4 handige tips!

1.         Bespaar op de verwarming

De verwarming behoort tot een van de grootste kostenposten in huis. Bovendien vraagt deze om veel energie, waardoor uitgeputte grondstoffen nog verder toegetakeld worden. Daarom is het verstandig om zoveel mogelijk op de verwarming te besparen. Dit betekent niet direct dat je, zoals veel mensen vrezen, in de kou moet zitten, maar wel dat je enkele aanpassingen kunt doen. Zet de thermostaat bijvoorbeeld standaard één graad lager. Hier merk je zelf weinig van, maar het kan tot een fikse (energie)besparing leiden.

Wil je (nog) meer op de verwarming besparen en eventueel wat extra geld investeren? Vervang dan je huidige cv-ketel voor een nieuwe die zuiniger werkt. Zo bespaar je heel wat euro’s per jaar en draag je ook nog je steentje bij aan het milieu.besparen verwarming

2.         Vervang conventionele lampen voor led verlichting

Wil je je huis snel en eenvoudig verduurzamen? Controleer dan eens al je huidige verlichting. Zonder het zelf te beseffen, maken de meeste mensen nog steeds gebruik van oude halogeen- en gloeilampen. Deze lampen zijn niet alleen enorm schadelijk voor het milieu, maar vragen ook nog eens om ontzettend veel energie. Daarom kun je een hoop verschil maken door alle conventionele lampen voor led verlichting te vervangen.

Wil je nog meer energie besparen? Kies dan voor ledlampen met sensor. Deze schakelen enkel bij beweging aan, zodat je nooit meer onnodig lampen aan laat staan.led lampen met sensor

3.         Betere isolatie

Niet iedereen is gezegend met een geweldige geïsoleerde woning. In sommige woningen is de isolatie zelfs zeer slecht. Hierdoor stook je als het ware voor de buitenlucht en geniet je van veel minder wooncomfort. Met goede isolatie kun je niet alleen het comfort verhogen, maar ook je steentje aan het milieu bijdragen. Bedenk wel dat het isoleren van de woning om een fikse investering vraagt. Gelukkig zijn er tegenwoordig een aantal subsidies waar je gebruik van kunt maken als je je woning duurzamer maakt. Vraag dit gerust na bij jouw gemeente of bank!

4.         Controleer het energielabel van je huis

Weet je eigenlijk wel hoe het met de duurzaamheid van jouw huis gesteld is? Sinds enkele jaren is het voor iedere woning verplicht om over een energielabel te beschikken. Deze is vergelijkbaar met de energielabels die je op elektronische apparaten treft. Aan het energielabel kun je goed zien hoe het met de duurzaamheid van jouw woning gesteld is. Door enkele maatregelen te treffen kun je het energielabel verbeteren. Dit levert niet alleen meer wooncomfort en een fikse energiebesparing op, maar zal ook voor een waardevermeerdering van het huis zorgen.

Controleer het energielabel van je huis

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline