De meterkast is altijd al een beetje een vergeten onderdeel van de woning geweest. Niet zo gek ook, want zolang deze het goed doet zal je er verder ook geen omkijken naar hebben. Maar heb jij wel eens extra aandacht aan de meterkast besteedt? Wat is er binnen aanwezig? Werken alle functies nog naar behoren? Is je groepenkast nog niet aan vervanging toe? Het kan soms best verstandig zijn om de verschillende opties te overwegen en eventueel met een professioneel leverancier van groepenkasten zoals superflink te praten. Zelfs bij relatief nieuwe groepenkasten valt er vaak nog veel te behalen.
Natuurlijk is het ook belangrijk dat je op eventuele noodsituaties bent voorbereid. De meterkast is immers het hart van alle elektriciteit binnen de woning. Om kortsluiting en zelfs brand te voorkomen is het belangrijk dat je met enkele zaken rekening houdt. Maar wat mag er echt niet ontbreken in jouw meterkast? Wij zetten de belangrijkste zaken voor jou op een rijtje.
Denk aan een rookmelder
De groepenkast is meestal een afgesloten ruimte in huis. Dat is maar goed ook, want het is immers geen eyecatcher om zichtbaar in de gang te zetten. Helaas heeft een dichte kast ook nadelen. Je ziet het immers minder snel als er iets mis is. Wanneer er rookontwikkeling in de kast ontstaat, zal je dit pas merken als de rook ook in de rest van de woning terecht komt. Meestal ben je dan al te laat om stappen te ondernemen of kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan als je het te laat door hebt, bijvoorbeeld omdat je ligt te slapen. Daarom kan het verstandig zijn om een rookmelder in de kast te plaatsen. Bij de eerste tekenen van rookontwikkeling word je dan tijdig gewaarschuwd om een noodsituatie te voorkomen.
Bereikbaarheid
Doordat de meterkast vaak een vergeten onderdeel van de woning is, zien we regelmatig dat mensen de deur versperren met meubels of accessoires. Waarom zou je de doorgang immers open laten als je hier verder toch haast nooit hoeft te zijn? Een onjuiste beredenering, want bereikbaarheid van de meterkast kan ontzettend belangrijk zijn als de groepen handmatig uitgeschakeld moeten worden of als er brand ontstaat. Plaats daarom nooit obstakels voor of in de meterkast
Meterkast in huurwoning
Woon je in een huurhuis? Dan gelden er wellicht andere regels met betrekking tot de meterkast. Aangezien het niet toegestaan is om zelf ingrijpende veranderingen in huis aan te brengen, mag je ook niet zomaar de meterkast uitbreiden. Dit betekent echter niet dat je de veiligheid van de kast niet kunt verbeteren.
Heb je twijfels over de veiligheid van jouw meterkast? Bespreek dan gerust de verschillende mogelijkheden met de huurbaas. Door zijn beslissing om te investeren in vastgoed is hij immers verplicht om de woning in optimale conditie te houden. Als bewoner heb jij echter meer zicht op de problemen in huis. Geef deze dan ook gerust aan, zodat jullie samen een oplossing kunnen bedenken.
Laat de meterkast controleren door een elektricien
Kijk je eigenlijk nooit naar je meterkast om? Dan kan het geen kwaad om deze eens te laten controleren door een elektricien. Zo weet je zeker dat alles nog naar behoren werkt en of er aanpassingen verricht moeten worden. Bovendien ben je er zo ook tijdig bij als blijkt de groepen uitgebreid moeten worden.
Let op: duik zelf ook minstens twee keer per jaar de meterkast in en controleer de aardlekschakelaar. De aardlekschakelaar schakelt automatisch uit als er sprake is van een lekstroom. Dit is ontzettend belangrijk, want zo kan je niet onder stroom komen te staan als je het apparaat per ongeluk aanraakt. Door deze schakelaar minimaal twee keer per jaar te testen, houd jij de meterkast zo veilig mogelijk!