LED verlichting is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Steeds meer mensen stappen tegenwoordig over van conventionele verlichting naar led lampen. En dat is maar goed ook, want LED kent enorm veel voordelen. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Wist je dat je met een led lamp minstens 6 keer zo lang doet dan met een traditionele lamp? Bovendien bespaar je enorm veel energie wanneer je alle lampen vervangt door LED. Kortom, een goede investering die je er uiteindelijk ruimschoots uit zal halen.
Ondanks de vele voordelen is het voor veel mensen toch nog steeds onduidelijk hoe het met de lichtkleur zit. Veel mensen zijn nog steeds in de veronderstelling dat LED verlichting heel koel is en weinig sfeer bevat. Dit komt voornamelijk doordat de eerste led lampen inderdaad enkel een koel en zelfs wittig licht had. De techniek heeft echter niet stilgestaan. Inmiddels kunnen we van enorm veel verschillende lichtkleuren profiteren. Maar welke lichtkleur kies jij voor jouw nieuwe led spots? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten bij het maken van de juiste keuze.
Let op de CRI
Wanneer we spreken over de kleurweergave van led verlichting hebben we het ook wel over ‘Color Rendering Index’, afgekort naar CRI. Deze afkorting heb je nodig om de juiste kleurweergave van jouw nieuwe lampen te bepalen. De CRI vertelt je hoe de kleur van een object wordt weergegeven zodra er een lichtbron op schijnt.
Dit klinkt misschien een beetje abstract, maar is relatief eenvoudig te verduidelijken. Je zal vast zelf ook wel eens gemerkt hebben dat een bepaalde kleur in de winkel er heel anders uit kan zien in huis. Dit heeft te maken met de wijze waarop je woning (en dus ook de winkel) verlicht is. Hierdoor kunnen er subtiele kleurverschillen ontstaan.
Door de CRI in de gaten te houden, weet je precies in hoeverre de kleurechtheid aanwezig is. Dit wordt uitgedrukt in cijfers tussen de 0 en 100 procent. Hierbij geldt bij 100% een uitstekende kleurweergave. Hoe lager, hoe minder betrouwbaar de kleurweergave zal zijn.
Hoe hoog moet de CRI in huis zijn?
Hoe hoger de CRI, hoe beter de kleurweergave zal zijn. Bij een CRI van 100 procent geldt dat de kleurweergave net zo goed is als in de buitenlucht. Dit is echter lang niet in alle situaties van belang. Wanneer je naar led spots in je eigen woning op zoek bent, voldoet een CRI tussen de 80 en 89 al ruimschoots.
In meubels- en kledingzaken zijn kleurverschillen echter uit den boze. In dat geval is het verstandig om in een zeer hoge CRI (tussen de 89 en 100 procent) te kiezen. Zo worden de kleuren realistischer weergegeven en kunnen onnodige discussies over kleur voorkomen worden.
Kleurtemperatuur
Nu we meer weten over de kleurweergave is het ook belangrijk om bij de kleurtemperatuur stil te staan. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat deze twee gelijk zijn. Dit is echter niet waar. Wanneer we spreken over de kleurweergave denken we aan de wijze waarop de kleur weergegeven wordt. Bij de kleurtemperatuur hebben we het over de warmte die de lamp uitstraalt. Dit wordt aangeduid in Kelvin (K). Hieronder volgt een lijstje met de meest voorkomende Kelvin waardes en de temperatuur (en sfeer!) die daarbij hoort.
- 2700 Kelvin geeft een extra warm licht en is uitstekend geschikt als sfeerverlichting.
- 3000 Kelvin geeft een warm licht voor sfeervolle settings. Deze variant is iets minder warm dan de 2700 Kelvin.
- 4000 Kelvin geeft een neutraal wit licht. Dit is prima voor de basisverlichting van een woning.
- 6400 Kelvin staat bekend om een koud wit licht.
Weet je niet zeker welke kleurtemperatuur bij jouw lichtplan past? Vraag dan gerust om advies aan de klantenservice van een speciaalzaak in LED verlichting. Zij kunnen jou precies vertellen wat je nodig hebt om je lichtplan te optimaliseren