8 redenen waarom de overstap naar hernieuwbare energie de moeite waard is 0

8 redenen waarom de overstap naar hernieuwbare energie de moeite waard is

Er zijn veel goede redenen om op lange termijn over te schakelen op hernieuwbare energie – en niet alleen omwille van het milieu. In dit artikel presenteren we 10 redenen waarom de overstap naar hernieuwbare energie, zoals zonne-energie voor thermische zonne-energiesystemen of hout, ook voor jouw als particulier de moeite waard is. Bekijk alle groene energieleveranciers op NederlandReview.

1. Hernieuwbare energie: bescherming van het milieu

Klimaatbescherming is een belangrijk argument om over te schakelen op hernieuwbare energiebronnen, omdat deze, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen, een positieve milieubalans hebben. Zo produceert de juiste verbranding van brandhout in een openhaard bijvoorbeeld slechts evenveel CO2 uit de open haard als voorheen in het hout – het brandt dus op een klimaatneutrale manier. Bovendien zijn hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie of wind- en waterkracht bijna onuitputtelijk – ze hoeven alleen maar te worden gebruikt. Door over te stappen op deze brandstoffen en energieleveranciers wordt het klimaat op lange termijn beschermd omdat het niet extra vervuild is, zoals het geval is bij de verbranding van olie of gas. De uitstoot van broeikasgassen kan bijvoorbeeld worden verminderd door over te schakelen op hernieuwbare energiebronnen. De pelletkachel of het pelletverwarmingssysteem is bijvoorbeeld perfect voor het gebruik van hout als brandstof voor de verwarming. Bekijk alle groene energieleveranciers op NederlandReview.

2. Kosten besparen

Bijna elk jaar moet men rekening houden met een stijging van de verwarmings- en bijkomende kosten, die vooral te wijten is aan de steeds stijgende kosten voor de schaarse grondstoffen olie en gas. Hernieuwbare energie staat los van deze ontwikkeling en dankzij de nieuwste technologie wordt met name elektriciteit steeds goedkoper. Maak jezelf onafhankelijk van de import van grondstoffen en vertrouw op de kracht van de natuur.

3. Moderniseer je verwarming

Verwarming en warm water zijn de belangrijkste energieverslinders in een huis. Daarom is een modern verwarmingssysteem belangrijk om op lange termijn hoge kosten te besparen. Het vernieuwen van je ketel betaalt zich op de lange termijn terug met een efficiënter rendement en aanzienlijke besparingen op de bijkomende kosten. Hernieuwbare energie speelt hierbij een belangrijke rol, omdat een verouderd verwarmingssysteem kan worden gemoderniseerd door bijvoorbeeld het gebruik van zonnecollectoren, waardoor de brandstofkosten worden verlaagd.zonnecollectoren

4. Verantwoordelijkheid nemen – voor een zuiver geweten

De winning van grondstoffen gaat altijd gepaard met een sterke ingreep in de natuur en vernietigt talrijke habitats voor flora en fauna. Oliewinningsmaatregelen zoals fracking kunnen zelfs leiden tot grondwatervervuiling door diepboringen. Een verantwoorde benadering van het milieu kalmeert niet alleen ons geweten, maar beschermt ook de natuur tegen uitbuiting en permanente schade.

5. Vertrouwen op de plaats van vestiging

Hernieuwbare energie kan lokaal worden gewonnen, wat ook de Nederlandse economie en regio’s ten goede komt. Windturbines zijn wijdverbreid, vooral in het noorden en oosten van Nederland en aan de kust – ze gebruiken de energie die de wind vrijelijk aanbiedt. Je kunt zelfs direct bij je thuis gebruik maken van de energie van de natuur: met zonnecollectoren op je dak. Ingevoerde grondstoffen daarentegen zijn dure leveranciers van energie door de inspanningen die nodig zijn voor de winning en het transport ervan.

6. Maak jezelf onafhankelijk

Een haardkachel die werkt met houtblokken of houtpellets maakt je een deel onafhankelijk van de markt van de invoer van grondstoffen. Het vermogen van deze verwarmingstoestellen kan worden gebruikt voor het verwarmen van woonruimtes en voor het verwarmen van warm water. Met geavanceerde systemen kun je je huis vrijwel onafhankelijk verwarmen.Maak jezelf onafhankelijk

7. Je bijdrage aan de vrede

In veel wereldwijde conflicten en oorlogen zijn fossiele brandstoffen een motor of een enorme bron van conflict, omdat ze een grote bron van geld zijn en er vanwege hun beperkte middelen om gevochten wordt. De ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen zorgt voor concurrentie op de markten voor fossiele brandstoffen en dit soort conflicten kan op de lange termijn worden beperkt. De overstap naar hernieuwbare energie zal ook bijdragen aan de vrede in de wereld.

8. Banen creëren

Hernieuwbare energie biedt potentieel op veel gebieden – zodat je ook in Nederland een groot aantal nieuwe banen kunt creëren. Daarmee is een belangrijke nieuwe branche met toekomstperspectieven gecreëerd voor de Nederlandse economie. Maar de vraag reguleert het aanbod en dus is deze industrie ook afhankelijk van haar consumenten.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline