Je hebt een opknaphuis gekocht en dan heb je genoeg aan je hoofd. Leidingen vervangen, verbouwing plannen, energie vergelijken, inrichten, en alles natuurlijk zo duurzaam mogelijk. Bij je verbouwing komt veel afval kijken en wellicht heeft de vorige bewoner het een en ander achtergelaten. Hoe ga je daarmee om?
Complete inboedels aantreffen
Het komt niet veel voor in Nederland, wel in bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje of Italië. Mensen die hun huis verkopen lijken daar niet verplicht om de boel leeg, kaal en veegschoon op te leveren. Integendeel. Vaak treffen de nieuwe bewoners er complete inboedels aan. Maar ga je dan meteen een afvalcontainer bestellen en alles weggooien? Nee. Er zitten soms echte schatten tussen en het meeste afval kun je hergebruiken. Oude meubels, gereedschap, gordijnen, resten hout, bakstenen, er kan veel gerecycled of opgeknapt worden.
Waarde van tweedehands
In Nederland zijn we gewend radicaal om te gaan met opknaphuizen. Badkamers en keukens worden zonder omhaal gesloopt en vervangen. Vaak hebben we de verbouwingskosten opgenomen in de hypotheek en is een verhuizing vaak het startsein om flink met geld te smijten. Dat is dubbel zonde als je door de verouderde spullen heen kijkt en een beetje creatief bent. Met wat nieuwe deurtjes en werkbladen is een keuken al opgeknapt. Een badkamer waarvan je de tegels schoonkrabt met een mesje en de voegen flink te lijf gaat, ziet er met wat nieuwe accessoires (spiegel, houten handdoekenrekje, zeeppompje, badeend) weer als nieuw uit.
Marktplaats
Waar jij afval ziet, zien anderen vintage spulletjes of bouwmateriaal. Vind je de meubels die je aantreft niet mooi maar zijn ze nog wel redelijk intact? Verdien er dan een centje aan op Marktplaats. Hout moet je sowieso nooit in de container gooien: hiervan kun je bloembakken of tuinmeubels timmeren. En anders in je kachel gooien in de winter. Stukken bakstenen en ander gruis (mocht je toch een wc-pot verwijderen) gebruik je voor een grindpad. Oude fineermeubels? Daar kun je je gereedschap in bewaren in schuur of garage. Fotolijsten kun je schuren en een nieuw kleurtje geven. Van gordijnen maak je stofdoeken of een kattenhangmat. Kijk op Pinterest voor ontelbaar gave ideeën.
Weggooien als allerlaatste optie
Je wordt overal om de oren geslagen met verhalen van opruimgoeroes, maar die lijken geen rekening te houden met duurzaamheid. We produceren in het dagelijks leven al genoeg afval met z’n allen, laat staan bij een verbouwing of verhuizing. En dan de kosten! Niet alleen moet je alles nieuw aanschaffen, aan die container voor de deur hangt ook een prijskaartje. In deze tijd is het beter eerst aan hergebruiken te denken, zo niet: verkopen. En weggooien als allerlaatste optie te zien.