De winterjasmijn is de laatste tijd steeds populairder geworden. Het prachtplaatje komt van oorsprong uit China en groeit daar tegen de rotswanden. De winterjasmijn is een plant voor iedereen, aangezien er niet veel aan deze plant gedaan hoeft te worden. Dus ook als je over het algemeen niet zo goed bent in het verzorgen van bloemen en planten, zou je een winterjasmijn kunnen aanschaffen. Toch is het belangrijk dat je een aantal dingen weet over de winterjasmijn. De plant wordt immers niet vanzelf gesnoeid! Ben jij benieuwd naar alle ins en outs van de winterjasmijn? Aarzel dan niet om verder te lezen.
Moet ik de winterjasmijn tegen een muur leiden?
Het antwoord op deze vraag is simpel: ja, het is aan te raden om de winterjasmijn tegen een muur te leiden. Waarom dat zo is? Omdat de warmte van een muur zal voorkomen dat de bloemen kunnen bevriezen. Want een bevroren winterjasmijn is écht het laatste wat je wilt. Daarbij is deze plant niet in staat om zelf te klimmen en is er ondersteuning nodig. Zonder de juiste ondersteuning zal de plant namelijk niet mooi groeien. Juist om die reden is een stevig klim ornament heel erg belangrijk. Je zou bijvoorbeeld latwerk, pergola of prieel in kunnen zetten.
Wat de jasmijn kenmerkt, is de gele stervorm. De plant is dus zeker niet te missen. Het is daarnaast niet per se gegeven dat iedere struik dezelfde hoogte zal worden. Je zult een hele andere jasmijn krijgen als de plant niet tegen een muur geleid wordt, dan wanneer dit wel het geval is. Dat jouw winterjasmijn er niet uitziet zoals op de plaatjes die je op Pinterest ziet, is dus écht geen ramp.
Dit is hoe je de plant snoeit
Wat je niet wilt, is dat er veel oud/dood hout blijft zitten in de winterjasmijn. De kans is namelijk groot dat de plant hierdoor zal worden verpest. Maar hoe doe je dit dan? Dit is eigenlijk heel simpel. Het enige wat je hoeft te doen, is het wegsnoeien van de oudste twijgen. Als je niet precies weet hoe dit eruit ziet, heb ik een tip voor je! Ga op zoek naar een doffe kleur. Vaak zijn de oude twijgen grauw en de kleur ligt tegen grijs en groen aan. Maar als je bang bent dat je de verkeerde onderdelen snoeit, zou je altijd nog op internet kunnen zoeken hoe een oude twijg er precies uitziet. Geloof mij maar: je zult gelijk het verschil zien tussen een oude en een nieuwe twijg.
Vermeerderen als een baas
Ben je van plan om de winterjasmijn te vermeerderen? Dan is dit zeker mogelijk. Dit kun je namelijk doen door middel van halfhoutig stekken in de zomer. Ook in het najaar is dit mogelijk. Op zoek naar een andere manier? Die bestaan ook. Je zou namelijk ook een twijg kunnen afleggen. Dit doe je door een twijg schuin in te snijden en de twijg daarna op de grond te leggen. De laatste stap is dan om er zand op te leggen met een steen erboven op. Het is dus heel makkelijk om de deze plant te vermeerderen