Beveiligingscamera: In control tijdens je vakantie 0

IP Camara

Wanneer je op vakantie gaat wil je alle zorgen thuis laten, toch kan het best een naar gevoel zijn om jouw woning onbewoond achter te laten. Je kunt de buren af en toe een kijkje laten nemen, maar eigenlijk wil je zelf af en toe vanaf het strand even jouw huis bekijken. Met een beveiligingscamera set dat voorzien is van een IP camera is dat mogelijk. Je kunt jouw woning in de gaten houden, en indien nodig direct maatregelen nemen, ook wanneer je op vakantie bent. Geniet nog meer van de vakantieperiode met een beveiligingscamera in huis.IP Camara model

Wat kun je met een beveiligingscamera op afstand?

De functionaliteit van een beveiligingscamera set is afhankelijk van het systeem dat je kiest. Hier zijn enkele veelvoorkomende functies:

  • Je kunt de beelden van een IP camera ook buiten de woning bekijken via het vaste IP adres en de login code van jouw systeem.
  • Het is mogelijk live beeld op te roepen, en oude beelden terug te kijken.
  • Je kunt via een app communiceren met de IP camera thuis, waar je ook bent zolang je maar beschikt over een internetverbinding.
  • De meeste systemen werken met een app voor smartphones en tablets, je kunt in principe ook iedere PC met webbrowser gebruiken.

Een functie die niet iedere beveiligingscamera set bezit is een backup accu en SIM kaart slot. Daarmee kun je zelfs wanneer de stroom uitvalt nog een notificatie laten sturen naar jouw mobiele nummer. Het is ook mogelijk via het datanetwerk om de beelden op te halen. Zo kun je tot wel een maand lang zonder stroom de IP camera laten functioneren.

Hoe werkt een IP camera?

Een IP camera is een apparaat dat naast een lens en beeldchip ook de nodige hardware en software aan boord heeft om beelden via internet online te plaatsen. Deze beelden worden in de cloud opgeslagen en zijn te bereiken via een vast IP adres. Wanneer je beschikt over dit adres, en daarnaast ook de informatie om in te loggen bezit heb je toegang tot de opnames, waar je ook bent. Omdat het een beveiligde omgeving betreft kan niet iedereen met het IP adres de beelden zomaar bekijken.

IP camara app

Inloggen op jouw eigen account

De meest eenvoudige manier om de beelden van jouw beveiligingscamera set buitenshuis te bekijken is via een smartphone of tablet. Daar kun je namelijk de bijbehorende app van de leverancier op installeren. Je kunt ook via een web interface inloggen, bijvoorbeeld op een PC in een internet café. Je hebt dan naast het IP adres ook steeds jouw login gegevens nodig, met mobiele apparaten kun je deze gegevens laten opslaan.

Waarom zijn mobiele apparaten veiliger dan PC’s?

Mobiele apparaten zoals smartphones en tablets zijn doorgaans veiliger dan PC’s omdat virussen, malware en andere zaken niet of nauwelijks werken op mobiele apparaten. Daarnaast heb je een specifieke app op het apparaat die ook weer beveiligd is, en je hebt een smartphone doorgaans bij je. Met een PC of laptop loop je meer risico om gehackt te worden.

Let op de veiligheid van het netwerk!

Over veilig internet gesproken; let op met het gebruik van onbeveiligde netwerken, wanneer je in Europa op vakantie bent is het veiliger om gebruik te maken van je eigen databundel en roaming in te schakelen. Dat kost niet meer dan normaal gebruik van data in Nederland. Mocht je met je eigen laptop of PC werken is het gebruik van goede software beveiliging van belang. Op een PC in een internetcafé, zoals je dat in sommige delen van de wereld regelmatig tegen zult komen, moet je altijd in privé modus werken, en uiteraard wachtwoorden nooit op laten slaan.

Houd rekening met gasten in huis

Het is ideaal om met je eigen smartphone even naar de beelden van jouw beveiligingscamera set thuis te kijken. Wanneer er mensen toegang tot de woning hebben zoals de schoonmaakdienst, familie, vrienden of buren moet je die op de hoogte stellen van jouw IP camera. Als je dat namelijk niet doet maak je inbreuk op de privacy van de bezoekers, en dat is strafbaar. Dus stel gasten vooraf op de hoogte van jouw IP camera in huis, en geef aan dat ze opgenomen kunnen worden. Zo voorkom je later discussie.

Werk volgens de wet

Een belangrijke reden om gebruik te maken van een beveiligingscamera is het registreren van mogelijke inbrekers. Zorg er daarom voor dat jouw beveiligingscamera set voldoet aan de wetgeving, anders is het mogelijk dat jouw beelden niet toegelaten worden tijdens een juridische zaak. Wanneer je niet precies weet welke voorwaarden er gesteld worden aan beveiligingscamera’s voor privégebruik, kun je het beste contact opnemen met de leverancier of een specialist in huisbeveiliging.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline