Een kat, wat doet die met mijn interieur? 0

Een kat, wat doet die met mijn interieur

Wanneer je katten in huis haalt, moet je er rekening mee houden dat je interieur daar wellicht onder te lijden heeft. Met name de bank en ruwe houten oppervlakken zijn ideale krabplekken. Kun je daar wat aan doen? En moet je meer aanpassingen doen?

Leren bank

De kans dat een kat schade aan een leren bank toebrengt, is klein tot nihil. Ze vinden het nu eenmaal het fijnst als er tijdens het scherpen van de nageltjes – want daarom doen ze dat – wat loskomt: splinters van hout of draadjes van bekleding. Bij een leren bank is daar meestal geen sprake van, waardoor een kat al snel zijn belangstelling verliest. Leren banken zijn wel een dure aanschaf, al zijn er tal van manieren om geld uit te sparen op andere vlakken. Zowel verzekeringen als energie vergelijken kan bijvoorbeeld een slok op een borrel schelen. Heb je al een leren bank? Dan is dat simpelweg mazzel: ze krabben er wel aan, maar dat laat vrijwel geen sporen achter. Er zijn behalve leer ook andere soorten bekleding die ze niet kunnen beschadigen. Een bank is een aanschaf voor jaren, dus check ook deze tips.

Zet een krabpaal neer en installeer een kattenluikje met deurbeleid

Een krabpaal neerzetten wil zeker helpen, en als je daar een schepje bovenop doet door het ding in te spuiten met feromonenspray is de kans dat je interieur het kind van de rekening wordt nog kleiner. Ze moeten wel érgens kunnen krabben. Een kat die de beschikking heeft over een tuin, is helemaal happy: moedig hem aan om buiten te spelen en installeer een kattenluikje. Wil je geen vreemde katten binnen, neem er dan één met een sensor die de chip van jouw kat herkent en alleen dan ontsluit. Dit deurbeleid is waterdichter dan dat van menig exclusieve club!

Zorg voor speeltjes en verschoon regelmatig de kattenbak

Als je niet wil dat ze al teveel – jawel – kattenkwaad uithalen (met halfdode vogels en muizen binnenkomen en die als een soort cadeautje aan je voeten leggen), speel dan regelmatig met ze. Zeker binnenkatten moeten wat te doen hebben, al zou je dat niet zeggen als je ze zo ziet liggen slapen in de vensterbank. Dat jaaginstinct van ze moet op de één of andere manier zijn uitweg vinden en dat kan ook met simpele kattenspeeltjes als een laserpen of kattenveertjes. Zindelijk worden ze trouwens vrij snel, je hoeft niet bang te zijn dat ze zomaar ergens in huis hun behoefte doen. Verschoon minimaal eens in de week de kattenbak en schep er tussentijds de keutels uit. Ook wat dit betreft is een tuin een pre: ze doen hun behoefte liever in de open lucht.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline