De voordelen van houtpellets in huis 0

De voordelen van houtpellets in huis

Houtpellets worden steeds vaker gebruikt als brandstof om het huis te verwarmen. Houtpellets zijn geperste houtkorrels die worden gemaakt van reststromen. Denk bijvoorbeeld aan zaagsel, houtspaanders en snoeihout. Deze verschillende grondstoffen worden allemaal samengeperst tot een relatief grove korrel: de houtpellet. Maar waarom zou je voor houtpellets kiezen om jouw huis te verwarmen? Wat is het voordeel van houtpellets ten opzichte van allerlei andere soorten brandstoffen? In dit artikel zetten we de grootste voordelen van het gebruik van houtpellets in huis voor je op een rijtje.

Beter voor het milieu

Door de jaren heen zijn we steeds meer belang gaan hechten aan de wereld om ons heen. Waar denken aan het milieu voorheen nog voor een enkeling was weggelegd, is het nu juist gek als je hier geen aandacht aan schenkt. We begrijpen steeds meer hoe groot de invloed van ons eigen gedrag is op de wereld om ons heen en doen er alles aan om onze ecologische voetafdruk iets kleiner te maken. Houtpellets kunnen hier bij helpen. Allereerst omdat het simpelweg een onuitputtelijke bron van brandstof is. Ze worden immers gemaakt van restafval. Groot voordeel is dat er én niets verloren gaat én dat er altijd wel iets van hout zal zijn om te gebruiken. Hierdoor blijven houtpellets altijd bestaan.

Daarnaast worden er tijdens het productieproces geen kunstmatige toevoegingen gebruikt. Het hout wordt enkel onder hoge druk samengeperst om de stevige korrel te produceren. Hierdoor beschik je over een zeer milieuvriendelijke methode voor het verwarmen van je woning. Bovendien komt er ook veel minder CO2 vrij.

Hogere efficiëntie

De vormgeving van de houtpellets bepalen voor een groot deel de efficiëntie. In tegenstelling tot andere vormen van brandstof zorgt de samengeperste korrel er namelijk voor dat er veel meer energie in één pellet aanwezig is. Hierdoor blijven ze veel langer branden en geven ze constant een aangename warmte af in huis. Hierdoor beschik je over een zeer duurzame en efficiënte manier om je huis goed te verwarmen.

Door de hogere efficiëntie van houtpellets zul je op de lange termijn ook de nodige brandstofkosten in huis besparen. Bovendien is de prijs van houtpellets niet direct onderhevig aan fluctuaties. Sterker nog: door de jaren heen is de prijs nauwelijks veranderd. Dit in tegenstelling tot andere brandstofsoorten die ieder jaar weer duurder lijken te worden. Stoken op houtpellets werkt dan ook zeker kostenbesparend.

Kleine hoeveelheid as

Bij veel brandstofsoorten blijft er enorm veel as achter na het branden. Dit komt voornamelijk doordat deze soorten brandstof minder efficiënt op lijken te branden. Dit is bij houtpellets gelukkig niet het geval. Deze laten altijd maar een kleine hoeveelheid as achter, wat jou ook weer het nodige opruimwerk bespaart. Je kunt het as bovendien zelfs gebruiken als compost in de tuin. Hierdoor gaat werkelijk niets van de houtpellets verloren.

Authentiek openhaardgevoel

En last but not least… ook het feit dat houtpellets echt dezelfde sfeer en openhaardgevoel brengen als ieder ander brandstofsoort. Alleen is het dan een heel stuk goedkoper, beter voor het milieu en CO2-neutraal. Genoeg redenen dus om over te stappen naar houtpellets en te genieten van alle bijkomende voordelen.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline