Geld lenen voor een aanbouw? Hier moet je op letten! 0

Geld lenen voor een aanbouw? Hier moet je op letten!

Staat er gezinsuitbreiding op de planning? Of wil je wellicht voortaan vanuit huis gaan werken, maar kom je ruimte tekort? Dan heb je twee opties: verhuizen of je huidige woning uitbreiden. Ben je dol op je huidige woning en zie je het eigenlijk niet zitten om deze te verlaten? Dan heeft een aanbouw vast de voorkeur. Hiermee creëer je eenvoudig meer leefruimte in je eigen woning én verhoog je de waarde van je huis.

Alleen maar voordelen zou je zeggen, maar helaas hangt er aan het financieren van een aanbouw ook een aardig prijskaartje. Hoe ga je dit financieren? Heb je zelf voldoende gespaard of is het noodzakelijk om andere hulpmiddelen aan te spreken? Wat zijn de mogelijkheden van geld lenen voor een aanbouw? Wij vertellen je waar je op moet letten.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet?

Wanneer je kiest voor geld lenen voor het plaatsen van een aanbouw, zal je de keuze krijgen tussen een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Maar wat is nu de beste optie?

Allereerst is het belangrijk om het verschil tussen deze twee leningen te begrijpen. Bij een persoonlijke lening sluit je een lening voor een specifiek bedrag af. Dit bedrag krijg je direct op je rekening gestort. Bij een doorlopend krediet heb je een maximaal bedrag wat je kunt lenen. Je bepaalt zelf hoeveel je hiervan opneemt.

Voordelen van een persoonlijke lening

  • Als je een persoonlijke lening voor het verbouwen van je woning gebruikt, mag je deze kosten aftrekken van je inkomstenbelasting uit box 1.
  • Alle voorwaarden zijn duidelijk. Je weet precies wanneer het bedrag op je rekening gestort wordt, wanneer deze afgelost moet zijn en wat je hier maandelijks voor moet betalen.

Voordelen van een doorlopend krediet

  • Je hoeft nooit van tevoren te berekenen hoeveel kosten je denkt te maken. Je mag het krediet geheel opmaken, maar je kunt ook minder opnemen dan je had verwacht. Dit is vooral voordelig als de verbouwing uiteindelijk gunstiger uitpakt.
  • Pakt de aanbouw onverwachts duurder uit en heb je al een gedeelte van je krediet afgelost? Geen probleem? Je kunt er zelf voor kiezen om opnieuw een bedrag uit het krediet op te nemen.

Bij een doorlopend krediet zijn de kosten helaas niet aftrekbaar.

Looptijd bepalen

Kies je voor een persoonlijke lening? Dan zal je ook een looptijd moeten afspreken met de kredietverstrekker of bank. Dit is de tijd waarin het bedrag volledig moet worden afbetaald. Over het algemeen geldt: hoe langer de looptijd, hoe lager de rente.

Nu lijkt het misschien verstandig om voor een langere looptijd te kiezen. Zo ben je immers iedere maand minder geld kwijt. Toch is dit op de lange termijn minder voordelig. Door de betaling uit te strekken, betaal je veel meer rente dan als je het bedrag in een kortere tijd zou voldoen. Ga dus indien mogelijk voor een zo kort mogelijke looptijd. Zo ben je uiteindelijk het minst kwijt. Onthoud: geld lenen kost geld!

Houd rekening met onvoorziene kosten

Houd er rekening mee dat vrijwel geen enkele verbouwing vlekkeloos verloopt. Er komen altijd wel extra kosten bij kijken. Kosten die je van tevoren niet in de begroting had opgenomen. Om deze kosten te dekken is het belangrijk om circa 5 tot 10 procent binnen je budget voor onvoorziene kosten te reserveren. Leen daarom ook iets meer dan je denkt nodig te hebben. Je kunt er altijd voor kiezen om de lening vervroegd af te lossen als je dit extra bedrag toch niet nodig hebt.

Hypotheek uitbreiden

In het gunstigste geval kan je de aanbouw financieren door je hypotheek uit te breiden. Dit is helaas niet altijd mogelijk. Vroeger was het heel gemakkelijk om de hypotheek te verhogen. Helaas zijn veel banken tot de conclusie gekomen dat hierdoor het risico te groot werd. Daardoor is het momenteel alleen mogelijk om de hypotheek uit te breiden als er overwaarde op je huis is.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline