Hoeveel bespaar je met zonnepanelen? 0

Hoeveel bespaar je met zonnepanelen

Zonnepanelen kopen zijn een duurzame manier om elektriciteit in huis op te wekken. Veel mensen gebruiken het als slimme investering om meer rente op hun spaargeld te verdienen. Want zeg nou zelf: voor de rentepercentages van nu hoef je je geld niet meer op de spaarrekening te laten staan. Wanneer jij een flink bedrag hebt staan en hier écht wat van wilt maken, dan is het kopen van zonnepanelen een slim idee. Met de beste zonnepanelen is de winst al gauw vergelijkbaar met bijna 4 procent rente op je spaarrekening. Tegenwoordig vind je natuurlijk geen enkele bank die dat ook kan bieden.

Maar hoe zit het nou met de besparing van zonnepanelen? Hoe ontstaat dit fikse financiële voordeel?

Terugverdientijd

Allereerst is het belangrijk om rekening te houden met de terugverdientijd van de zonnepanelen. Hoe lang deze periode is, is geheel afhankelijk van het soort zonnepanelen. Gemiddeld is de terugverdientijd anno 2021 tussen de 5 en 7 jaar. Dit is vele malen korter dan het voorheen was. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste zijn de zonnepanelen van nu niet meer te vergelijken met de zonnepanelen van tien jaar terug. Ze zijn steeds kwalitatiever geworden en kunnen elektriciteit steeds beter opwekken. Hierdoor heb je dus minder zonnepanelen nodig voor hetzelfde resultaat.

Daarnaast zie je ook dat de meest nieuwe zonnepanelen ook een stuk langer mee zullen gaan. Hierdoor is de terugverdientijd veel korter dan de totale levensduur, waardoor je uiteindelijk ook meer winst zult behalen.

Geen last meer van fluctuerende energieprijzen

De energieprijzen fluctueren al jaren in Nederland. En meestal niet de goede kant op. De afgelopen jaren zijn de energieprijzen constant gestegen. Met alle gevolgen van dien. Hierdoor merkt men dat de vaste lasten ieder jaar hoger worden. Tijd om hier verandering in te brengen. Want wanneer je zelf elektriciteit opwekt, zal je fiks besparen op de energiekosten. Je bent op het gebied van elektriciteit nauwelijks meer afhankelijk van de energieleverancier. Hierdoor bespaar je enorm veel geld en heb je ook geen last meer van de steeds hoger wordende prijzen.

Energie terug leveren

Bij de meeste energiemaatschappijen is het tevens mogelijk om elektriciteit terug te leveren aan het net. Zo zal je in sommige maanden zoveel energie opwekken dat je dit zelf nooit allemaal zult gebruiken. Indien dit wordt terug geleverd aan het net, dan zal de energieleverancier jou dus een extra vergoeding moeten betalen. Die vergoeding komt weer handig van pas als de ergste zonovergoten dagen voorbij zijn en je plotseling weer voor een elektriciteitstekort komt te staan. Hierdoor kun je vrijwel geheel zelfvoorzienend blijven. Mits je wel het gehele jaar door genoeg elektriciteit opwekken, dan betekent deze vergoeding uiteraard alleen nog maar een extra financieel voordeel.

BTW teruggave

Anno 2020 gelden er helaas geen landelijke subsidies meer voor het kopen van zonnepanelen. Wel is er sprake van een btw-teruggave. Hierdoor ontvang je 21 procent terug van de aankoop en installatie. Zo bespaar je al gauw honderden euro’s, waardoor de aankoop nóg interessanter wordt en de terugverdientijd korter zal zijn.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline