Mangohout en eiken: de overeenkomsten en verschillen op een rijtje 0

Mangohout en eiken: de overeenkomsten en verschillen op een rijtje

Mangohout en eiken, twee houtsoorten die in de vorm van woonaccessoires en meubels menig huishouden vullen. Dat is natuurlijk niet verrassend als je bedenkt dat beide houtsoorten duurzaam en sterk zijn, waardoor krassen en kringen niet snel zichtbaar zullen worden. Maar buiten deze eigenschappen hebben eiken en mangohout weinig overeenkomsten en zijn er vooral veel verschillen op te noemen. Een dressoir met zwart hout bijvoorbeeld heeft met eikenhout een heel andere look dan met mangohout. Wat de verschillen precies zijn, leggen we uit in dit blog. Zo weet jij na het lezen van dit artikel welke houtsoort het beste bij jouw interieur en jouw budget past.

Klassiek en tijdloos

Eiken wordt al eeuwenlang gebruikt voor meubels, maar ook voor vloeren en houtwerk voor buiten. Door zijn dichtheid en stevigheid is het hout namelijk ook bestand tegen rot en schimmel, mits je het goed behandelt uiteraard. In vrijwel ieder bos op de wereld groeit wel een eik. Uiteindelijk wordt de kwaliteit bepaald door het klimaat waarin de boom opgroeit. Een eik waarvan de wortels in Siberië liggen bijvoorbeeld is door de kou en daardoor de langzame groei sterker dan hout van een eik die in een warmer klimaat groeit. Herkenbaar aan eikenhout is zijn tijdloze en klassieke uiterlijk. Daardoor is de houtsoort goed te combineren met een klassieke of moderne woonstijl, maar wat minder goed met een industrieel huis. Verder is eikenhout schaarser dan mangohout en dat zie je ook terug in de prijs. Voor eiken betaal je aanzienlijk meer.

Warm en uniek

Mangohout is juist een stuk betaalbaarder. Dit komt mede omdat mangohout een restproduct is van de mangoteelt en de boom over het algemeen minder tijd nodig heeft om een boom van enige omvang te worden. Verder kenmerkt mangohout zich door de warme kleur, variërend van geel tot rood, en de unieke patronen en zaagsneden. Daardoor is geen plank hetzelfde en weet je zeker dat je met mangohout een uniek meubel in huis haalt. Schaf je bijvoorbeeld een ronde eettafel van mangohout aan, dan zal er niemand op de wereld zijn die hetzelfde blad als jij heeft.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline