Met een haard bereid je je huis voor op een warme winter 0

Met een haard bereid je je huis voor op een warme winter

Niets is gezelliger dan een knusse haard in de woonkamer. Je geniet niet alleen elke avond van het mooie vlammenspel, maar je kunt je huis met een houtkachel ook goed verwarmen. Ben je je aan het oriënteren op een nieuwe haard voor in je huis? Dan heb je veel verschillende mogelijkheden om uit te kiezen. Ga je voor een traditionele houtgestookte kachel, of juist een elektrische haard? Ook stoken op gas behoort tot de mogelijkheden. In dit artikel zetten we diverse soorten kachels op een rijtje.

Stoken op hout

Het eerste waar je aan denkt, is misschien wel de klassieke houtkachel. Niets is dan ook zo romantisch als een houtgestookt vuurtje. Voor een houtkachel heb je een schoorsteen of rookkanaal nodig, zodat de rookgassen en uitstoot naar buiten kan ontsnappen. Dat rookkanaal moet in de regel tot de nok van de woning komen. Het is belangrijk dat die niet te veel bochten en verslepingen heeft, maar zoveel mogelijk recht omhoog loopt. Het is mogelijk een houthaard te gebruiken om je volledige huis te verwarmen. Een houtkachel aanmaken is elke keer weer een leuke bezigheid, helemaal wanneer je daarna kunt genieten van de warmte en pracht van de vlammen.

Een elektrische haard

Houd je van het idee van een haard, maar heb je liever geen echt vuur in huis? Of wil je je kachel niet gebruiken om het huis mee te verwarmen, maar juist voor de sfeer? Dan is een elektrische haard een mooie uitkomst. Voor een elektrische haard heb je geen rookkanaal nodig, waardoor je hem gemakkelijk in verschillende ruimtes kunt plaatsen. Het is een veelzijdige haard, waarvoor je alleen een werkend stopcontact nodig hebt. Omdat er geen rook of uitstoot vrijkomt hoef je geen rookkanaal in huis te hebben. Ook is een elektrische haard geschikt om een kleine ruimte mee te verwarmen. Als hoofdverwarming is een elektrische haard minder geschikt. In verhouding tot een houtkachel komt er bij het gebruik van een elektrische haard weinig warmte vrij. Elektrisch verwarmen gaat vaak namelijk tot 2kW.

Kun je in een houthaard duurzaam stoken?

Duurzaam stoken in een houthaard is zeker mogelijk. Ook een houtgestookte kachel kan een energiezuinige kachel zijn. Hout is een hernieuwbare grondstof, waardoor het duurzamer is dan een gasgestookte CV. Naast het type van de kachel is de mate van duurzaamheid afhankelijk van je eigen stookgedrag. Zorg dus dat je een EcoDesign kachel in huis haalt, maar ook dat je leert hoe je op de juiste manier stookt. Dat doe je bijvoorbeeld volgens de Zwitserse methode. Daarbij stapel je de houtblokken op als een jenga-toren, van dik naar dun. Je maakt de stapel blokken van bovenaf aan. Op die manier ontstaat er een vrijwel volledige verbranding en komt er weinig rook vrij. Dat zorgt voor minder uitstoot en minder overlast.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline